Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш депутат от ДПС и потенциален служебен премиер би приел поста на Главчев

06 август 2024, 15:53 часа • 19181 прочитания

Подуправителят на Българската народна банка (БНБ) Петър Чобанов, който е част от списъка с потенциални служебни премиери, не изключва възможността да оглави временен кабинет, ако бъде посочен от президента Румен Радев.

“Това не е мой приоритет, но има хипотези, в които бих обмислил предложението. Ако установя, че се появяват екзотики, които заплашват финансовата стабилност, фискалната стабилност и пътя на България към еврозоната, тогава бих приел”, потвърди той пред в. „Сега“.

Пред „24 часа“ Чобанов също заяви, че би се съгласил при определени сценарии.

Петър Чобанов беше депутат от ДПС в няколко парламента. На 26 юли 2023 година бе избран от Народното събрание за подуправител на БНБ, направление „Банково“.

Снимка: БГНЕС

Изборът на нов служебен кабинет

Разговорът за назначаване на служебен премиер започна още преди връщането на третия мандат. Вчера, 5 август, той бе върнат на Румен Радев от ИТН, като не беше изпълнен. Така президентът трябва да назначи ново служебно правителство и да обяви дата за поредни предсрочни избори. Междувременно 50-ото Народно събрание ще продължи да действа - съгласно последните промени в Конституцията.

Именно съгласно тях за служебен министър-председател Радев може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Настоящият премиер Димитър Главчев вчера обяви, че ще приеме, ако отново бъде избран от Радев за ръководител на изпълнителната власт.

Председателят на парламента Рая Назарян отказа да стане служебен премиер в разговор с президента: Рая Назарян отказа на Радев да е служебен премиер: "ГЕРБ отива на избори при равен старт с другите".

Около името ѝ се завъртяха редица слухове, включително, че е имало тайни срещи за свалянето ѝ от поста председател на Народното събрание, с цел да бъде изключена от списъка със служебни премиери и правителството да не е близко до ГЕРБ: "Игра на собствени източници": Слух и "твърдо не" за нов сценарий на ПП с Рая Назарян.

По темата в Студио Actualno говори и пиар експертът Диана Дамянова: "Тактическа сглобка" за сваляне на Назарян и Главчев крие опасност: Анализ (ВИДЕО).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес