Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Безпрецедентно": Донев коментира искането на НС за промени в Плана за възстановяване

13 януари 2023, 11:33 часа • 1499 прочитания

Любимото занимание на Народното събрание е да възлага на кабинета да извърши някакви действия.

Това обяви служебния премиер Гълъб Донев по повод решението на парламента от вчера, с което възлагат на правителството да предоговори Плана за възстановяване в частта енергетика. По каква причина - припомнете си ТУК. Донев подчерта, че депутатите вече многократно задължават кабинета да извършва "някакви действия по тяхно желание".

"С това си решение депутатите задължават както служебното правителство, така и Европейската комисия, така и останалите 26 държави-членки също да преговарят с нас, защото всеки един План за възстановяване минава през отделни процедури през всяка една държава от ЕС", обяви Донев и подчерта, че вицепремиерът Атанас Пеканов ще започне консултации с европейските институции за това как да процедира служебното правителство с решението на НС.

Служебният премиер остро критикува парлмента за въпросното решение, след като го определи като прецедент:

"Нито една европейска държава не е поставила въпроса за преразглеждане на плановете си за възстановяване", каза Донев. От думите му стана ясно още, че сроковете за предоговаряне на ПВУ може да се окажат клопка за реализацията му.

"Работим за това да отстояваме националния интерес на България, заложено от предходното редовно правителство, тези наложени намаления да бъдат предоговорени, включително ако се наложи и базовата година, която се взима под въпрос. Действаме, не сме останали на това разпореждане на парламента, но това е времеемък и дълъг процес. Само оценката на ЕК отнема до 2 месеца, а оттам нататък – трябват решения на всички държави членки. Сроковете на Народното събрание може да се окажат много подходящи, но има рискове, които може би и нарочно Народното събрание с тези срокове, с които задължавмат и ЕК, служебното правителство и останалите държави, поставят клопки пред тази реализация", посочи още той.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес