Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без агитация на майчин език и в новия Изборен кодекс

26 април 2016, 18:40 часа • 1004 прочитания

Отпадане на забраната за агитация на майчин език не намери място и в новия Изборен кодекс. Това стана след отхвърляне на предложените от Лютви Местан, Мариана Георгиева и Хюсеин Хафъзов текстове, които предвиждаха агитацията на език, различен от българския, да бъде позволена, но с осигурен превод.

Идеята на депутатите беше отхвърлена с 5 гласа "за", 100 "против" и 17 "въздържал се".

Четин Казак от ДПС откри дебатите, като заяви, че ако България иска да е европейска държава, трябва да отпадне тази забрана. "Ако не искаме да ни сравняват със страни като Македония, трябва да се махнат тези ограничения", категоричен беше той.

По думите му по време на кампаниите на всички партии идват гости от чужбина, както и високопоставени лидери на европейски формации. "Не би трябвало да допускаме законът да се прилага по един начин за едни, по друг начин за други.

Казак напомни, че вече има заведени дела и има постановени съдебни решения. "Българският съд е показал, че този текст е противоконституционен", категоричен беше депутатът.

Той се обърна към отцепниците от ДПС, които отсъстваха от залата. "Явно за тях учредяването на партия е по-важно от това да отстояват правата на българските малцинства", заяви той.

"Ако искате да говорите на турски, ходете си в Турция", каза Илиан Тодоров от "Атака" след гласуването. "Направете едно добро за България и се махнете, идете си в Анадола", извика още националистът, след което зам.-председателят на НС Димитър Главчев даде 15-минутна почивка.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес