Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бареков се похвали, че ВАС и ЦИК все пак го пуснаха на избори

15 февруари 2017, 18:10 часа • 1025 прочитания

Централната избирателна комисия (ЦИК) регистрира партията на Николай Бареков за участие в парламентарните избори на 26 март. До решението се стигна след като ВАС отмени като незаконосъобразен отказа на Комисията да регистрира " Презареди БГ" и върна преписката за ново произнасяне.

На 8 февруари ЦИК отказа да регистрира партията на Бареков, тъй като установи недопустимо противоречие в заявлението му – партията се регистрира като "България без цензура", но заявява, че иска в изборната бюлетина да бъде изписано името "Презареди БГ".

Според ВАС обаче така постановеното решение е абсолютно незаконосъобразно, поради което съдиите дадоха изрично указание на ЦИК да съобрази регистрираната междувременно от съда промяна на името на партията.

В рамките на деня, в който ВАС се произнесе без право на обжалване по казуса, ЦИК постави за разглеждане отново регистрацията на формацията като съобрази дадените му от съда задължителни указания. За регистрацията гласуваха 16 от членовете на ЦИК, само 3-ма души бяха против. Така дългият и според думите на председателя Николай Бареков умишлено усложнен процес по регистрацията на партията приключи с победа за „Презареди БГ”. 

Евродепутът заяви още, че ще се настоява до последно за оставките на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и колегата му от Софийския градски съд Калоян Топалов и обяви, че ще поиска двамата да бъдат изслушани от Висшия съдебен съвет (ВСС). По думите му те са основното пипало на мафията и основна причина българската съдебна система да не работи.

Бареков се обяви още за разформирова не Софийски градски съд и обоснова искането си с това, че в СГС хиляди граждани не могат да получат справедливост и делата им са затлачени с години.

 

 

 

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес