Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атанасова: Банковата тайна за КТБ пада

02 юни 2015, 21:31 часа • 10438 прочитания

Пада банковата тайна за КТБ. Това обяви председателят на специално създадената комисия към Народното събрание, която да разследва дейността на и депутат от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

По думите й, докладът за периода 2009-2014, който ще бъде представен публично, ще даде отговорите на въпросите, какво се е случило и как е била източена банката, предаде Фокус.

Атанасова допълни, че Временната анкетна комисия в парламента подготвя промени в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за кредитните институции. Тя подчерта, че по искане на председателя на Фонда за гарантиране на влоговете и финансовият министър синдиците, назначените квестори в банка, обявена в несъстоятелност, ще могат да оповестяват публична информация.

Десислава Атанасова бе категорична, че са били открити множество нередности в работата на КТБ.

„През целият този период е видно, че е имало доста нарушения. Имало е и неупражняване на контролните функции от страна на институциите, които са натоварени с подобни задължения, съгласно редица закони“, подчерта Атанасова.

Сред нарушителите и нарушенията тя визира Закона за Българска народна банка и правомощията на „Банковия надзор”. „Не мога да пропусна управителният съвет на БНБ и решенията, които са се вземали, както и вътрешният одит на Корпоративна търговска банка, така и външните одиторски компании, които са заверявали финансовите отчети и годишното приключване“, поясни председателят на временната комисия към парламента.

Атанасова каза още, че ще бъдат оповестени данни за цесии и договорите, по които липсва учредяване по обезпечения. С промяната на закона ще има информация за консултантските договори за имущество, ще има текстове, които ще засягат кредитирането на така наречените кухи фирми, поясни тя. Десислава Атанасова бе категорична, че трябва да има промени за независимите одитори от Комисията за независим финансов одит и трябва да бъдат завишени санкциите на одиторските фирми.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес