Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атанасов: Службите ни се разследват една друга, вместо да разузнават външни заплахи

12 септември 2023, 08:42 часа • 4373 прочитания

Предлагаме цялостна концепция за сигурността, защото дасегашния подход е неефективен по ред причини. Не може да обвиняваш цялото мнозинство в Народното събрание, че е пристрастно. Това коментира депутатът от "Продължаваме промяната – Демократична България" Атанас Атанасов по повод предстоящите реформи в сектор "Сигурност" в ефира на Нова телевизия.

"Ние искаме да се създаде единна разузнавателна служба, както е в Германия. Това е функцията на държавата да следи рисковете и заплахите, които произхождат отвън. За съжаление нашите разузнавателни служби често се занимават с това да се разузнават една друга. Примери няма да давам", разказа той.

ОЩЕ: Искат да "опраскат" и службите: Съветник на Радев за реформите в сектор "Сигурност"

Като основни причини за това той посочи липсата на капацитет по основни и важни задачи. "Много важен факт е, че е налице липса на надеждни източници за информация, основно в ДАНС. В доклада е посочено, че на един оператевин работник се падат между един и двама сътрудници. Давата ли си сметка какъв е капацитета. Значи тази седмица има пет работни дни и един оперативен работник трябва да се срещне с един или двама души, които да му донесат много нажедна информация - това е напълно несериозно", коментира той.

Той посочи, че ДАНС има за задача да наблюдава рисковете и заплахите за националната сигурност, които произтичат от действията на чужди сили. "И тук, за да може те да са ефективни, трябва да имат надеждни източници за информация, а от докладите става ясно, че те не разполагат стакива. Затова трябва да се промени начина, по който работят тези системи", заяви той.

ОЩЕ: ПП с ултиматум към Борисов: Не Радев, а парламентът да се грижи за сигурността

"Според Конституцията изпълнителната власт носи отговорността за вътрешната и външна политика и затова тя трябва да има възможността да си осигури инструментариума за това. Ако няма доверие в службите, не може да се свърши ефективно работата. А в случая мнозинството казва, че няма доверие на тези служби", заяви Атанасов.

Депутатът беше категоричен, че правителството трябва да има възможността да подбере хората, с които работи.

"Президентът Румен Радев не пропуска повод да се конфронтира с премиера и правителството, казвам го със съжаление. Преди две години, когато президента назначи слежубното правителсво, много бързо всички шефове на служби бяха сменени. Не знам какви са му били аргоментите. Може за някои да е имало основания, не знам. Просто казвам фактите", заяви още Атанасов.

ОЩЕ: Румен Радев: Реформа не е да смениш ръководството на службите с наши хора от записа

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес