Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атанасов към Борисов: Продължихте концесията на ДПС в сектора "Сигурност"

13 май 2016, 12:23 часа • 486 прочитания

За да може да бъде съставено правителството на Пламен Орешарски, Сергей Станишев даде сектора за сигурност на концесия на ДПС и на сарайско-библиотекарската група. Очаквахме да вземете мерки да прекъсне връзката, но не само не го направихте, а продължихте тази концесия. Това заяви депутатът от ДСБ Атанас Атанасов по време на парламентарния контрол, в който попита премиера Бойко Борисов какви са качествата на Ангело Прокопиев, заради които е бил назначен за заместник-директор на Държавната агенцция "Разузнаване".

"За съжаление секторът за сигурност днес не е в състояние да изпълни задачите, които стоят пред него, именно заради тази зависимост", заяви още "синият" депутат. 

Според него кадрова търговия в сектора за сигурност е пагубна за България и премиерът Бойко Борисов е отговорен за това. "В сектора продължават да се назначават за началници хора с прякори", добави Атанасов.

Борисов обясни, че е било взето решение да има заместник-директор на разузнавателната агенция с профил, включващ опит в контраразузнаването и асиметричните заплахи. "Ако имате данни, че не се справя, ще го поставя на директора и ще взема отношение. Към този момент аз нямам такива данни", обърна се Борисов към Атанасов.

От думите на премиера се разбра, че му е достатъчна оценката на зам.-държавния секретар по сигурност на САЩ, че България е за пример в борбата с контрабандата, същото вчера в Лолндон заявиха и английските ни колеги. Стараем се много, в момента вървят три операции на МВР и ДАНС, хората там имат нужда от подкрепа и спокойствие, допълни той.

Аз му вярвам на Драгомир Димитров (директорът на ДАР), дори не съм ги срещал зам.-председателите, аз работя с него. Стил на работа ми е този, който отговаря, да назначава своите заместници и своя екип и не случайно зам.-министърът в МВР е от вашата политическа сила. Ако той смята, че Бъчварова ме подвежда и компрометира, на време да ми казва, обърна се Борисов към Атанасов.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес