Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атанас Славов ще предложи спиране на процедурата за избор на нов главен прокурор

27 юни 2023, 13:20 часа • 6891 прочитания

Министърът на правосъдието Атанас Славов обяви, че на следващото заседание на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще предложи спиране на процедурата за избор на нов главен прокурор.

Това е неговият първи коментар на решението на Конституционния съд от днес, който допусна за разглеждане искането на бившия главен прокурор Иван Гешев за обявяване за противоконституционни на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ). С тях беше въведен механизъм за разследване на обвинител №1 и беше свалено мнозинството за освобождаването му на 13 гласа.

„Решението на Конституционния съд да допусне за разглеждане по същество на питането на Иван Гешев за мен е процесуална пречка за продължаване на процедурата за избор на нов главен прокурор. На следващото заседание на ВСС ще предложа спиране на процедурата“, заяви той пред журналисти в Министерски съвет.

ОЩЕ: КС ще разгледа жалбата на Гешев срещу механизма за разследване на главния прокурор

Припомняме, че на 22 юни ВСС откри процедура за избор на нов главен прокурор. Номинации за главен прокурор ще се правят на 6, 13, 20 и 27 юли, а самият избор е предвиден за 26 октомври. Право да издигат кандидатури имат група от поне трима от Прокурорската колегия на съвета, както и министърът на правосъдието. "Бих номинирал кандидат за главен прокурор само след промени в Конституцията и ако Конституцията изрично ме овласти с тази компетентност", коментира министърът на правосъдието Атанас Славов след заседанието на ВСС. "Много са гласовете, които казват, че трябва да не се избира веднага прокурор, а да се смени ВСС. Избирането на нов Висш съдебен съвет обаче е обвързано с промени в Конституцията, промяна на Закона за съдебната власт или изцяло нови закони. Това означава забавяне във времето от поне няколко месеца и годинуване на г-н Сарафов", коментира в Студио Actualno Наталия Киселова.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес