Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Апелативният съд отстрани окончателно Цветан Гунев

11 декември 2014, 13:50 часа • 18821 прочитания

Софийският апелативен съд отстрани окончателно от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев. Съдиите се мотивираха с това, че служебното положение на Гунев предполага възможност да бъдат забавяни доказателства по разследването срещу него.

Самият Гунев коментира пред журналисти, че ако за шест месеца той е в невъзможност да изпълнява задълженията си, то по закон парламентът ще трябва да назначи нов подуправител.

"Не знам защо съм неудобен", коментира още отстраненият подуправител на БНБ. Той заяви, че не е човек, който ще влияе на хората или ще ги манипулира, информира БТА.

На днешното заседание защитата на Гунев приложи пред апелативните съдии нови доказателства, за да отбранява поста му в БНБ. За тази цел юристите се позоваха на протоколи от разпитите на част от свидетелите, сред които са управителят на банката Иван Искров, както и ректорът на УНСС Стати Статев.

Като доказателства бяха зачетени и писма от и до БНБ, копия от призовки, извлечения от наръчника за банковия процес на БНБ, писмо от градска прокуратура до гуверньора на БНБ и заявления на Гунев до Искров за ползване на 4-дневен отпуск, считано от 8 декември, информира Нюз.бг.

Цветан Гунев е обвиняем от 16 юни като му беше взета мярка за неотклонение "подписка". От прокуратурата съобщиха тогава, че той е обвинен за бездействие по служба - за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ АД за нарушения и нередности в дейността й. След като гръмна скандалът на 18 юни, от БНБ съобщиха, че за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката, Гунев по свое желание излязъл в отпуск до приключване на процесуалните действия. От БНБ тогава подчертаха, че достъпът на Гунев до такива класифицирани документи е преустановен от момента, в който са уведомени за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация, припомня БГНЕС.

 

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес