Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Андрей Райчев: Връщането на хартиената бюлетина е абсолютна идиотщина

04 ноември 2022, 18:45 часа • 9683 прочитания

"Връщането на хартиената бюлетина е абсолютна идиотщина. От известно време социолозите знаехме, че няма да познаем изборите. Има 600 хиляди невалидни бюлетини при хартията. Това е груба манипулация. Резултатите на следващи избори ще бъдат изкривени. Това няма да мине". Това заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ социологът Андрей Райчев.

Според него президентът Румен Радев ще наложи вето върху връщането на хартиената бюлетина. "Струпаха се сигнали, че може да има правителство. Нинова взе инициативата на ПП и ДБ и подкрепи ГЕРБ при избора на Рашидов. Народът въздъхна с облекчение. Първо ГЕРБ излиза от изолация, партията не е нервна и не е под атака", коментира още Райчев.

"Приемането на хартиената бюлетина е индикация за формиране на мнозинство и правителство", коментира и социологът Добромир Живков. "Това за момента не ни дава окончателно основание, че ще има кабинет. Ще има разделения, ще има коалиции по различни теми. Днешното гласуване е връщане на статуквото. Обществените настроения са против хартиената бюлетина", добави той.

Според него машинният вот не отказва гласоподавателите да идат до урните и не е причина за ниската избирателна активност. "70% от българите изразиха мнение, че машинният вот е превантивна мярка срещу нарушаването на изборните правила. Някои партии явно искат да се върнем към старите изборни технологии. При следващи избори вносителите, и в частност БСП, ще разберат, че това няма да донесе резултата, който са очаквали. Ниските резултати на БСП не се държат на машинния вот", обясни още Живков.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес