Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Андрей Райчев: Време е БСП да се върнат в парламента

26 февруари 2019, 10:08 часа • 1267 прочитания

Политическата класа показа рефлекс по отношение на Избирателния кодекс, но народът – не. Това каза за сутрешния блок на Радио „Фокус“ социологът Андрей Райчев за продължаващите скандали в политическите среди върху изборния процес. Той припомни, че това излизане на БСП е втората подобна успешна демонстрация, но според Райчев е време левицата да се върнат в парламента.

Социологът подкрепи и наложеното от президента Румен Радев вето, като определи за неразумно евентуалното му отхвърляне в пленарна зала. „Предлага се изведнъж комисиите да взимат решение с просто мнозинство а не с 2/3, а само една партия има мнозинство, както и още няколко подобни мерки. Това е един много ясен опит за изкривяване на изборния резултат. Разбира се, БСП реагира активно. Слава Богу, Бойко Борисов с присъщия си рефлекс даде заден ход по някои от въпросите. Но народът не реагира, а това не е посегателство срещу БСП – да, левицата страда, че има опасност да загуби – това е посегателство върху нас, отнемайки ни правото да качваме и сваляме управляващите когато поискаме. Това е същността на нашето завоевание и те се опитват да ни ограничат това право. А хората реагират сякаш е последния скандал – в този казус няма нищо поредно. Трябва да се въведе едно-единствено нещо – че може да се поправя изборния кодекс, но не от предстоящите избори, а от следващите. Не е добра практика този, който се явява на състезанието – да определя правилата му“, обясни социологът.

Според Андрей Райчев държавният глава Румен Радев е на път да се справи добре с мандата си. Дори в някакъв момент да се „разболее от президентската болест“ за политическо ориентиране в даден момент, то сега приписваните му политически амбиции не кореспондират с реалността, уточни социологът. Държавният глава се опитва да бъде добър президент, а обществото му аплодира – обърне ли се в посока създаване или присъединяване към политическа партия, ще се срути от пиедестала си на обществен лидер, коментира още Райчев.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес