Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Алфа Рисърч: Над 50% от българите не са усетили, че сме в кампания

24 октомври 2024, 08:43 часа • 434 прочитания

Имаме вяла, апатична кампания, насочена към твърдите ядра. Това коментира социологът Павел Вълчев от "Алфа рисърч" пред БНТ. За 56% от българите не е имало индикация за предизборна кампания в техните населени места.

Още: Доган с по-голяма подкрепа от Пеевски: Проучване

Проучването е реализирано в периода 20-23 октомври със собствени средства сред 1000 пълнолетни лица чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на хората.

14% от анкетираните споделят за конфронтация в кампанията в техните населени места. 13% пък казват, че се раздават стимули за гласуване.

Очаква се 7 партии да влязат в 51 Народно събрание

Социологът не очаква разширяване на подкрепата за партиите. 30-32% се очаква да е избирателната активност. Кампанията не е успяла да потикне повече хора да отидат до урните, категоричен бе Вълчев. Почти половината от българите не са усетили по нищо, че предстоят избори, по думите ми. Той не очаква някакъв сериозен ръст на активността.

Очакват се 7 партии да влязат в 51-то Народно събрание, потенциал има още една партия. ГЕРБ остава първа сила, следват ПП-ДБ, Възраждане, АПС, ДПС - Ново начало, БСП - Обединена левица, "Има такъв народ". МЕЧ е партията, която има потенциал да влезе в Народното събрание с възможности да прескочи 4-процентната бариера.

Продължава битката между второто и третото място. ГЕРБ и ПП-ДБ ще са близко до мнозинството, но ще им трябва трети играч.

Очакването на хората е да се състави правителство, стана ясно от коментара на Павел Вълчев.

Още: Три пъти повече българи искат либерална демокрация като в Западна Европа, едва 10% тъгуват по комунизма (СНИМКИ)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес