Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако стане премиер, Борисов ще продължи "Южен поток", слушал Брюксел

18 юни 2014, 21:49 часа • 43144 прочитания

България трябва да продължи с работата по подкрепяния от Русия проект за газопровод "Южен поток", само ако той спазва всички нормативни актове на Европейския съюз. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в интервю за "Ройтерс".

Агенцията припомня, че българското коалиционно правителство начело със социалистите, което се очаква да се оттегли от власт до няколко седмици, силно подкрепя проекта за изграждане на газопровода. То обаче с неохота спря изграждането му заради заплахата от санкции от Брюксел. Еврокомисията се притеснява, че проектът не в съгласие със законодателството на ЕС, информира БТА.

По този повод Борисов казва, че ако бъде избран (за премиер - бел.ред.), ще продължи работата по българския участък от "Южен поток". Той допълвa, че ще се вслуша много по-внимателно в Брюксел, отколкото сегашното правителство. "Конкретните стъпки и действия зависят от много "ако"-та: ако спечелим изборите, ако съставим правителство. Принципът обаче е ясен: заедно с Еврокомисията и в съответствия с нормите на ЕС - строим. Не бъдат ли изпълнени тези правила - не строим", заявява 55-годишният Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обещава да анулира търга, спечелен от консорциум, начело с руската компания "Стройтрансгаз", за построяване на българския участък. Собственикът на тази фирма е в списъка със санкции на Запада, наложен след анексията.

Ако лидерът на ГЕРБ състави следващото правителство правителство след предсрочните избори, той ще изключи от участие в търга за изпълнение на проекта всяка компания, която е обект на санкции, наложени от САЩ или ЕС във връзка с украинския конфликт.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес