Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако Кирил Петков има двойно гражданство, ще бъде спрян да стане депутат

30 септември 2021, 08:11 часа • 14411 прочитания

Дали Кирил Петков има двойно гражданство – в ГРАО нямаме такива регистри, имаме информация само за българското му гражданство. Това заяви зам.-правосъдният министър, адвокат Иван Демерджиев.

Демерджиев прехвърли темата към прокуратурата, като обаче уточни, че ако към момента Петков има двойно гражданство, може да бъде изваден от списъка с кандидат-депутати за следващия парламент.

На 10 септември, проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия, счита, че ако бъде установено, че Петков е бил с двойно гражданство, докато беше служебен министър на икономиката, може неговите решения да бъдат отменени. Причината – решение на Конституционния съд, ПОВЕЧЕ ПРОЧЕТЕТЕ ТУК!

Припомняме, че Петков подчерта само преди 3 дни, че от 20 август със сигурност не е канадски гражданин. В началото на август ГЕРБ-СДС внесоха в КС искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначаването на Петков в служебния кабинет заради двойното му гражданство. Той обясни, че не се притеснява от решението на Конституционния съд по казуса и е категоричен, че това няма да му попречи за предстоящите избори и възможността да бъде депутат.

„Надявам се Конституционният съд да реши, че на 21 април, когато направих своето волеизявление, предадох всичките си документи, включително паспорт, към канадските власти, че това е датата, от която аз съм само с едно гражданство, и това е българското“, каза той.

Драмите с АПИ и с Бюрото за защита на свидетелите

Конкретно съм гледал договор за изпълнение на обществена поръчка, който тръгва от 14 млн. лева и стига до 200 млн. лева. Така Демерджиев коментира пред bTV друга шумна тема – строителството и поддържката на пътищата в страната. Той отрече, че ще се спира зимната поддържка и посочи, че бюджетът на АПИ за това е изчерпан още през април и фирмите не са имали основание да чакат плащане преди края на тази година. Съответно, според зам.-правосъдния министър като има действащи договори, компаниите трябва да осъществяват зимната поддържка.

За Бюрото за защита на свидетелите Демерджиев беше категоричен – няма нищо доблестно в това да служиш като антураж на главния прокурор. Според него, няма масово напускане на служители на бюрото след връщането му в правосъдното министерство и той се надява и в бъдеще да няма – имало само няколко молби за прехвърляне в НСО.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес