Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Агенциите по храните и горите - под шапката на правителството

11 януари 2022, 15:54 часа • 5069 прочитания

Работи се и по законодателството, така че Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) и Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) да излязат от структурата на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и да влязат в тази на Министерския съвет (МС). Това съобщи министърът на земеделието Иван Иванов, който представи екипа и приоритетите си пред журналисти.

От състава на Министерството на земеделието излиза и Изпълнителната агенция "Сертификационен одит на средствата от Европейските земеделски фондове", която ще бъде "под шапката" на Министерството на финансите.

Обмисля се подкрепа за оранжерийните производители. Иван Иванов ще работи за намаляване на ДДС за т.нар. малка кошница, която включва стоте най-необходими стоки и услуги. Следващата седмица министърът ще срещне с търговските вериги, за да се обсъдят интересите на българските производители. Прозрачността ще основният принцип на работа на МЗХ, обеща той.

До края на месеца ще има виртуални приемни за граждани и производители. Ще имаме редовно срещи, ще дискутираме проблемите в сектора, обеща Иван Иванов.

Министърът е възложил на външен изпълнител функционален анализ за структурата и работата на ведомството. Министерството ще проведе и информационна кампания за земеделските производители.

Иванов сподели, че сутринта си е поставил бустерна доза, както и част от служителите на МЗХ. Призовавам всеки да се ваксинира, настоя министърът.

Заместник-министър Момчил Неков коментира, че много от нещата в министерството трябвало да бъдат популяризирани. Целта ни е да повишим стандартите, а добавената стойност да остане в производителите, подчерта той. Неков обеща да защитава националните интереси в сектора. Той настоява за дигитализация в бранша.

Стефан Бурджиев ще отговаря за шест дирекции като заместник-министър. Балансирано, модерно и устойчиво земеделие - за това ще работи той в министерството. Сложната политическа обстановка затруднявала работата на МЗХ, по думите му.

Иван Христанов и Атанас Добрев са другите двама заместници на Иван Иванов. МЗХ пожела берекет и плодородие през тази година на българските земеделци.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес