Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адвокат: Правителството и МВР у нас имат трайна практика да лъжат и да нарушават законите

19 октомври 2016, 09:15 часа • 1731 прочитания

Аз съм синът на поредната жертва на военният преврат в Турция. Бяхме много озадачени. Той изпрати съобщение в петък, че е в България и ще се изправи пред съда. Обади се отново вчера сутринта от Истанбул и каза, че ще бъде там, понеже България го е изпратила там. Все още не сме се свързали с него.

Това разказа синът на един от върнатите  в Турция от МВР за връзки с организацията на Фетхуллах Гюлен - ФЕТО в ефира на bTV.

Момчето подчерта, че не наясно защо баща му е бягал от турските власти. То каза, че родителят му е съвестен гражданин. "Това, което най-много ме ядосва, е че не мога да се видя с него. Мислех, че България няма да приключи случая с баща ми без съдебен процес", каза още момчето.

Страхувам се за мен и семейството ми и не вярвам, че баща ми не направил нещо нередно. Според него той е арестуван заради това, което се е случило в Турция. Момчето не пожела да бъде разкривана самоличността му.

Николай Хаджигенов, адвокат, който се занимава с правата на човека, заяви, че според него МВР действа като мутренска бригада, която отвлича тези хора и ги натирва през границата. МВР игнорира най-висшия правен акт - Конвенцията за правата на човека. Това е емблематичен пример за политическа репресия. Те не трябва да бъдат връщани в Турция, защото там може да ги убият. Правителството и МВР у нас имат трайна практика да лъжат и да нарушават законите, заяви още Хаджигенов.

Мехмед Юмер бивш издател на вестник "Заман" в България, изтъкна, че тези хора не бягат от хубаво от Турция. В страната имаше един осъдителен опит за метеж, който няма как да бъде оправдан по никакъв начин. Но действията на правителството  в Турция вече се използват за чистка, посочи още той.

Според "Гранична полиция" тези лица са имали документи за самоличност и могат да бъдат върнати на Република Турция.

Журналистът Илхан Андай коментира, че не може категорично да се отговори дали са нарушени правата на тези 7 човека, върнати в Турция. Колегите журналисти в Турция също имат оскъдна информация. По думите му България е посочена в доклад на Турция, според който у нас има активисти на арганизацията на Фетхуллах Гюлен - ФЕТО.

Actualno.com припомня, че преди два дни, 17.10.2016 г., стана ясно, че седем мъже, заподозрени в участие в организацията на Фетхуллах Гюлен и заловени в България, са предадени на турските власти през ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле. Бегълците са били открити от български гранични и полицейски служители при проверка на каросерията на ТИР с турска регистрация, пътуващ към Румъния.

Сред тях трима са комисари, уволнени от полицейските дирекции в Диарбекир и Коджаели, доцент доктор-преподавател в университета в Малатия, журналист от закрития в.“Заман“, преподавател по физика и математика в гимназия в Бурдур и обвинен в търговия с наркотици собственик на магазин. За всички има издадени заповеди за незабавен арест заради връзки с организацията ФЕТО, обявена за извършител на преврата в Турция от 15 юли тази година.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес