Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

АБВ алармират, че политически разпореждания нарушават академичната автономност

08 юни 2022, 18:48 часа • 5638 прочитания

Като пример за "грубо вмешателство в работата на университетите" проф. Любомир Халачев от АБВ показа пред журналисти писмо от зам.-министъра на образованието Генка Петрова до председателя на Съвета на ректорите проф. Герджиков, с което го моли да уведоми всички ректори, че има договореност на ниво ЕС, че не трябва да се участва в официални събития, организирани от Русия и Беларус, включително да не се изпращат поздравителни адреси.

Той подчерта, че университетите имат своята автономност и че ректорите и академичните съвети казват с кого да контактуват и къде да се обучават студентите.

"От 54 ректори сигурно повечето от половината ще си кажат – дай да не си създаваме проблеми, което означава, че вече са взети под контрол от правителството", коментира Халачев.

По думите му, "това писмо е поредният факт на изключително непремерено отношение на правителството към университетите".

Допълвайки го, лидерът на АБВ Румен Петков каза, че има въпрос към министъра на образованието и науката, който преди около половин година беше избран за академик – дали той би ли подписал разпоредително писмо към БАН с напътствия с кого да се ангажират с кого не.

"Такъв унизителен акт предполага тази зам.-министърка да бъде освободена незабавно, ако българското правителство иска да покаже уважение към нашите учебни заведения", коментира лидерът на АБВ.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес