Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

43-тият парламент паднал, защото ГЕРБ опитали да се занимават с приватизацията

08 ноември 2017, 09:00 часа • 2410 прочитания

"Дължим тази истина на българите, хората искат да знаят какво се е случило, защото там е ключът с борбата с корупцията. Това е една работа, която трябва да свършим". Това заяви председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов.

"Опитахме в края на мандата на миналото Народно събрание и стигнахме до предсрочни избори. Очевидно това води до ескалация и групиране на олигархически кръгове, които са се възползвали от този процес. Заради тази прозрачност – това беше един от съществените елементи, за да бъдем сериозно атакувани", добави Кирилов.

По думите му "активите са огромни. Може да вземем данни и преди и по време на приватизационния процес, но към края на 98-99 година беше приватизирана 96% от българската икономика. Борисов като главен секретар не е имал нищо общо с приватизацията и с разследването на приватизацията. Прокуратурата е водила доста разследвания, но ако върнете лентата, най-много разследвания е минало по време на приватизацията на Костовото правителство, имаше и осъдителни присъди."

По изключение, в гражданското и търговското право е допустима ретроактивност (действие на закон със задна дата), за разлика в наказателното право, обясни Кирилов пред bTV.

Нашата цел е да дадем достатъчно време да праворазследващите органи. До края на седмицата трябва да сме прецизирали всички текстове. Не говорим да обратни действия към този момент, допълни още той.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес