Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 дни преди вота ГРАО още не е излязло с официалните списъци на избирателите?

22 май 2014, 15:30 часа • 12034 прочитания

ГРАО още не е излязло с официалните списъци на избирателите за тези избори. Очаква се те да излязат в петък. Това каза социологът от „Алфа Рисърч”, д-р Боряна Димитрова, предаде Фокус.

„Където и да го споделя това, всички са безкрайно изненадани, че в България два дена преди вота, не знаем какъв ще е броят на избирателите”, посочи д-р Димитрова. Тя каза още, че ако се използва броят на избирателите, който е бил обявен на миналите парламентарни избори –от 6,9 млн. души, това би означавало, избирателната активност да е от порядъка на 37%-38%.

На въпрос дали очаква трудности в организирането на избирателния процес, д-р Боряна Димитрова обясни, че са възможни такива, свързани с преференциалния вот и големият брой застъпници от страна на политическите партии.

„Преференциалният вот, обаче може да се упражни, само ако предварително хората знаят, кой е номерът на предпочитания от тях кандидат. Тоест това е нещо, което те самите би трябвало да си проверяват. В този смисъл затруднение би могло да има”, заяви д-р Димитрова.

„Представете си как влизате и излизате, за да търсите номера на вашия мажоритарен кандидат. Ето нещо, което от една страна, е добре, за да се прояви мажоритарният елемент, от друга страна няма ясно указание, къде ще бъдат тези списъци. Ето как един дребен организационен елемент може да доведе до забавяне, опашки и изнервяне”, каза още тя.

По думите й това би предизвикало още по-голямо затруднение, предвид факта, че партиите рекламират основно номера на партията и въобще не рекламират номера отделните кандидати.

„Второто, което прави впечатление на всички – това е огромният брой наблюдатели и застъпници, които са регистрирани тази година. От една страна това на пръв почит звучи доста добре. Наистина не е нормално една партия да изпраща по четири - пет наблюдатели или застъпници в една секция вместо един. Струпването на много хора също понякога изнервя обстановката”, коментира още социологът на „Алфа Рисърч”.

Последното проучване за евровота на "Алфа"

Според "Алфа Рисърч" ГЕРБ води с 27,3%, на второ място е БСП с 23,6%. Трети са ДПС с 13,4%, а "България без цензура" е с 10,5%. Пети е Реформаторският блок с 5,9%, а АБВ е с 5,3%.

Изследването е направено по поръчка на "Дневник".

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес