Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 000 семейства повече ще получават детски надбавки, обеща социалният министър

09 юли 2016, 09:50 часа • 1203 прочитания

От 1 юли увеличаваме подоходния тест и около още 10 000 семейства ще получават детски надбавки. Моите желания са да подпомогнем истински работещите майки. Това заяви социалният министър Зорница Русинова в ефира на Нова телевизия.

Около 650 000 деца получават детски надбавки. Амбицията ми е да подпомогнем истински работещите семейства и майки. Много често проблемът е и в средата, в която живеят", каза още тя. Русинова уточни, че всички работят в рамките на бюджет, който трябва да се приоритизира.

Според нея социалната политика не е само раздаване на пари, а на цялостна грижа за хората, а с икономическия ръст на страната се забелязва и надвишаване на средните доходи.

„За мен най-добрата социална политика е тази, която помага на хората да се чувстват активни през работа, а не през помощи. Когато говорим за пенсионерите, една от недоразвитите услуги за социалните грижи в дома. Темата ще продължим да я развиваме и през следващата година с новия закон, който планирам – Законът за социалните услуги. Всичките социални услуги са част от закона за социалното помопомагане“, каза още министърът. 

По думите й услугата „личен асистент“ не замества дохода, а средствата за последните 2 години били 206 млн. лв.

„Целта на програмата е да освободи работещите хора да работят. Всяка община има бюджет от половин милион лева“, уточни Русинова. По думите й всеки спестен лев се преразпределя.

„Има отново спестени средства. Правим всичко възможно да удовлетворим нуждите на общините. Много често хората с увреждания нямат достъп до обществени сгради. Със средства от „Красива България“ сме отпуснали средства за рампи за хората с увреждания. В следващата една година трябва да помислим начина, по който майките на децата с увреждания могат да имат право на други социални придобивки“, коментира социалният министър.

По думите ѝ един от наболелите проблеми е този с детските градини през лятото.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес