Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Сопот започна разпродажбата на общинско имущество от съдия изпълнител

26 май 2015, 14:11 часа • 5725 прочитания

В Сопот започна разпродажбата на общинско имущество от съдия изпълнител, заради дълг на общината от над четири и половина милиона лева към консорциума, изградил пречиствателната станция в града, съобщава БГНЕС. В 12.00 часа жители на Сопот блокираха подбалканския път в района на администрацията, защото настояват държавата да отпусне спешно три и половина милиона лева безлихвен заем.

Списъкът с движимото имущество, което днес подлежи на разпродажба, включва над 250 вещи, сред които компютри, бюра, маси, включително и кметският стол, оценен на 72 лева, който предизвика най-голям интерес сред събралите се около съдия-изпълнителя в стаята, където започна търгът. В него ще участват и служители на общината, като секретарката на кмета Веселин Личев например, която обяви, че възнамерява да закупи и телефонната централа, и факса.

Още 55 хил. лева се очаква да бъдат събрани на днешната разпродажба, обяви управителят на една от фирмите, построили пречиствателната станция, Иван Бакърджиев. След този търг ще има и други - за общински апартаменти и други имоти на Общината. Трябва да си съберем дълговете, защото не можем да работим нормално, подчерта Иван Бакърджиев. Тази ситуация е унизителна, казаха от своя страна Манол Атанасов и Неделчо Кутев от инициативния комитет на протестиращите жители на Сопот:

"До днешна дата няма никакъв отговор от Министерството на финансите за безлихвения заем. Дано някой се сети, че има задължения към изпълняване на споразумението с Общинския съвет към Община Сопот. Правата в България, за да си ги вземеш, трябва само по този начин - да се излиза на пътя.

Блокадата е по-скоро израз на това, че ние сме недоволни от тяхното бездействие и с което искаме да ги призовем спешно да довършат процедурата и този заем да бъде отпуснат."

Блокадата на подбалканския път, в която се включиха 30-ина жители на Сопот, въпреки проливния дъжд,  продължи около час. Вече се образуваха колони от автомобили. Протестиращите са издигнали плакати, като един от надписите гласи "Държавата е мащеха за Община Сопот". Гражданите да се въздържат да посещават Общината, предупреди кметът Веселин Личев и допълни:

Днес целия ден колегите извършват само консултативна дейност, тъй като компютрите не работят. Информацията е архивирана и прехвърлена на външни хард дискове, които се намират в секретна секция. От тук нататък, след приключване днес, каквото и да се купува, продава и каквото и да се случва, след приключването на продажбите ще започне тази нощ възстановяване. Има доста хора, които са решени да ни помогнат и с оборудване, и с компютри, така че тази нощ всичко да бъде възстановено и на другата сутрин в 10.00 часа администрацията да работи на 100 процента.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес