Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Пловдив разширяват базата за лечение на COVID пациенти

21 юли 2020, 10:13 часа • 3090 прочитания

Още една болница отваря COVID отделение в Пловдив, реши Кризисния щаб в града. Още 30 легла до 24 часа ще влязат в оборот в града, за да поемат увеличеният брой пациенти в областта. Това съобщи областният управител Дани Каназирева пред БНТ.

"От самото начало се стремим да не позволяваме смесване на потоците. До вчера са 7 тези заведения. От днес още една УМБАЛ Каспела. От следващата седмица и още една УМБАЛ Пловдив. Виждаме покачване на положителните проби на територията на Пловдив и областта, за радост, малко от тях стигат до усложнения, но има много хоспитализирани. Докато бъдат потвърдени положителните проби, пациентите се настаняват в самостоятелни боксове, и това намалява капацитета", обясни тя.

В момента в града по данни на болниците са хоспитализирани 115 души, от тях 98 са потвърдени пациенти с COVID-19. Интубирани са двама.

Общинските служители с коронавирус са добре в момента: "Това са хора, които по собствено желание са направили тестовете си, в домашно лечение са, не са хоспитализирани – добре са.", каза тя.

Каназирева коментира и проблемът с общинската болница "Св. Мина": "Големият проблем не са леглата. Св. Мина я определихме, защото имаше под 30% заети легла, но за сметка на това няма персонал – по места хората или не искат да работят с такива пациенти, или просто няма персонал.", каза тя.

По думите й тепърва Пловдив ще бъде поставен на тест: "За мен два са притеснителните моменти в бъдеще. Първият е август месец – отпуските, и вторият – ноември – сезонните вируси. Надявам се да създадем правилна организация за сигурността на пациентите не само с COVID-19 , но и с други заболявания.", подчерта областният управител.

 

 

 

 

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес