Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Пловдив победата на ГЕРБ не е сигурна

02 ноември 2015, 07:30 часа • 5577 прочитания

22 областни града за ГЕРБ, 3 за Реформаторския блок и само Кърджали за ДПС - това изглежда засега картината след втория тур на местните избори.

Голямата драма остава Пловдив. Първоначално изглеждаше, че досегашният кмет и кандидат на ГЕРБ Иван Тотев печели достатъчно убедително. След 92,51% преброени протоколи обаче резултатът е 50,68% за Тотев и 49,32% за бившия кмет на града и кандидат на Патриотите Славчо Атанасов. Броенето продължава, а от щаба на Атанасов вече заявиха, че може да искат и ръчно преброяване. Според ОИК Пловдив Тотев води с 1500 гласа, а самият Тотев, в ефира на Нова телевизия, обяви победа. Славчо Атанасов пък каза, че ГЕРБ е правил договорки с всички възможни партии, за да спечели Тотев. Бившият кмет посочи, че сред тях има партии, които дори искали да съдят Тотев, а накрая го подкрепили.

Късно снощи в различни форуми пловдивчани коментираха, че в края на вечерта е бил мобилизиран циганският вот в подкрепа на ГЕРБ - както на миналите избори. Тотев отрече вотът от квартал "Изгрев" да е решил изборите, защото там била ниска активността. Дали това е така и дали в крайна сметка Тотев ще спечели - предстои да видим след официалното съобщение на ЦИК.

Иначе в Пловдивска община БСП печели в най-големия град, който не е областен - Асеновград. Там кмет остава досегашният градоначалник Емил Караиванов, с 62,75% подкрепа. Той победи кандидата на ГЕРБ Силвия Хубенова.

В Плевен, в крайна сметка спечели кандидатът на Реформаторите Георг Спартански, макар и с по-нисък резултат от първоначално обявения след екзит половете. Спартански взе 52,99% от гласовете и изпревари Димитър Стойков, което провокира премиера Бойко Борисов. Борисов заяви, че нарочно сдържал ГЕРБ и не отишъл в Плевен, иначе резултатът щял да е различен. По думите му той е сторил това от "толерантност". И се закани, че ще се види на следващите избори дали Плевен е "паднал".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес