Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уникално ретро рали потегли от Пловдив (СНИМКИ)

01 юни 2019, 17:31 часа • 15651 прочитания

За 18-ти път от Пловдив потегли ретро рали „Розова долина“. Участие в него тази година взеха 38 екипажа от цяла България. Те трябва да изминат трасе от 150 километра със старите си, но автентични коли.

Ралито потегли от паркинга на Международен панаир-Пловдив. През първия ден участниците трябва да преминат през Бенковски, Съединение, Старосел, Хисаря, Ръжево Конаре, Стряма, след което да финишират отново в Пловдив.

Интересното в ралито е това, че за разлика от традиционните надпревари, тук не е важно да си най-бърз. „На състезателите им се задават маршрути определени километри и определена скорост, с която трябва да се движат, в случая на 47 км. в час и те не трябва да превишават тази скорост“, казва председателят на автомобилен спортен клуб „Ретро“ Борислав Моравенов.

Най-старата кола в състезанието е с марка "Форд" и е собственост на Христо Кискинов от Пловдив. Автомобилът е един от четирите автомобила, които все още съществуват в движение в света. Има два в Германия и един в Холандия и един в България, като на собственикът му е отнело почти 5 години да я реставрира.

Състезанието е втори кръг от Българския ретро шампионат. Ралито е възстановено през 2000-та година и е наследник на първото автомобилно рали в България, проведено 1938-а година. Надпреварата е двудневна и продължава и утре. В неделя ралито отново стартира от Пловдив, като ще финишира в Калофер.

Елин Андреев
Елин Андреев Отговорен редактор
Новините днес