Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Родопите почти затворени заради африканската чума

19 август 2019, 14:38 часа • 4623 прочитания

Труп на диво прасе, умряло от африканска чума някъде над Перущица, затваря нови територии в Пловдивско и в част от Родопите. Няма достъп до редица любими туристически маршрути като екопътеки, скалния феномен Чудните мостове и други заради карантинната забрана.

Това стана ясно днес от поредното заседание на областната епизоотична комисия в Пловдив. Забранява се и достъпът до ловностопанските райони, попаднали в опасните зони- те са в землището на Перущица, в селата Брестовица, Храбрино, в ловностопански район Кричим, Скобелево, Устина е Петвар. В тези райони се забранява дърводобивът и ловът, брането на билки и гъби. Заради възможността заразата да бъде пренесена чрез гумите на натоварени с дървен материал камиони, при стриктно спазване на мерките за биосигурност се дават седем дни, в които досега събраният да бъде изнесен от зоните. 

Във фокуса на вниманието на комисията са и прасетата, отглеждани в частни домове в села, попадащи в 20 км санитарни зони. Те са разположени в 74 населени места, досега проверени са 51 от тях, което означава 1092 обекта. В по-голямата част хората сами са си заклали прасетата- 2 184 коледи вече са се състояли. 73 прасета са избегнали ножа, а стопаните им са получили 29 предписания за доброволно унижощаване. Предстоят проверки в още 23 места до края на седмицата. До 26 август стопаните трябва да внесат в местните кметства пълен комплект документи, с които удостоверяват доброволното умъртвяване на животните, за да получат полагащата им се помощ от 300 лв за санитарно почистване и дезинфекция.

Веселина Божилова
Веселина Божилова Отговорен редактор
Новините днес