Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първата COVID болница в България - съвсем не готова, чакат се дарения

09 ноември 2020, 07:46 часа • 2309 прочитания

120 легла и поемане на среднотежките случаи – това е планът за болница „Св. Мина” в Пловдив, като той трябваше да заработи още тази седмица. Но дали лечебното заведение е готово?

Според думите на зам.-кмета Тодор Чонов, Община Пловдив няма парите да реализира идеята – затова щяла да се търси държавна помощ и помощ от дарители. Днес ще се водят разговори с фирми-доставчици и ще се прави тепърва финансов одит!

Имаме само 1 респиратор, а трябва да имаме между 15 и 20, призна управителят на „Св. Мина” пред Нова телевизия. „Мисля, че в хода на работа ще го обезпечим, нямаме време да спираме. Още еднес Първо вътрешно отделение почва да приема болни от коронавирус”, каза проф. Петров.

На въпрос дали до всяко ниво има кислород, отговорът беше – да. Но и уточнение – някъде ни трябват накрайници, някъде „други елементи”. „Като цяло сме готови”, уточни той и посочи, че „по-голямата част от колегите (в болницата) остават”.

На дневен ред стои и въпросът към управлението - защо Белодробната болница в Пловдив беше оставена да си отиде така да се каже тихо?

Още: "Сериозен спад в броя на заразените с коронавирус, но при много по-малък брой тестове"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес