Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отчитат бум на натравянията с гъби в Пловдивско

13 октомври 2014, 18:16 часа • 21668 прочитания

Само допреди две седмици в Клиниката по токсикология на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив не е имало регистриран нито един случай на отравяне с гъби. Оттогава досега броят на пациенти се увеличава подобно на епидемия.

16 души са преминали през клиниката. В в момента на лечение са 12, 4-ма са в интензивно отделение, 2-ма от тях в критично състояние. Жена от Стара Загора е починала тук в този период пак заради гъби, а национален консултант днес посещава двама пациенти в Хасково и един във Велинград, чието състояние е толкова тежко, че не позволява транспортиране, информира БГНЕС.

Проф. д-р Янко Илиев, завеждащ Клиниката по токсикология, отправя своя апел към хората - по-добре не яжте диворастящи гъби изобщо. Времето в момента иначе е много подходящо за бране, но сред пациентите на клиниката в момента има хора, които от 36-37 години събират гъби и все пак не са били предпазени. Отровните гъби може просто да ви разболеят, но не фатално. Може обаче да ви убият. Има хора, които са яли най-опасната гъба - мухоморка. Заради влагата тя не разтваря съвсем капачето си и по този начин крие предупредителните белези, прилича на сърнела или печурка. Сред отровените има и хора, които са си купили гъбите от случаен човек.

Проф. Илиев призовава пациентите да търсят лекарска помощ, дори ако симптомите се появят ден, два след консумацията. Клиничната картина може да обърка лечението, а хората понякога дори трудно стигат до причината, просто са забравили, че са консумирали гъби. Няма застрахован, казва той и припомня случай отпреди години, когато тук от отравяне с гъби умират съпрузи, които 30 години берат гъби, консумират ги и ги продават.

Тази година "кошмарната" серия започна с четирима сирийци бежанци - двама възрастни и две деца, докарани тук от Нареченски бани. При тях лечението помогна, както и при повечето от постъпилите впоследствие пациенти, на които е оказана своевременно медицинска помощ. Най-сигурният начин човек да се предпази от тежкото отравяне е да мисли с главата си, съветва проф. Илиев и да не дава предимство на стомаха. Гъбите могат да бъдат красиви и вкусни и въпреки това смъртоносни, казва той. Това е коварно натравяне.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес