Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Двама здравни медиатори са назначени в район "Северен" в Пловдив

21 август 2018, 19:41 часа • 876 прочитания

Двама здравни медиатори са назначени в район „Северен“ в Пловдив, за да помагат на гражданите. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив районният кмет инж. Ральо Ралев. Основните задължения на медиаторите включват подпомагане на достъпа до здравни и социални услуги на всички, които са в неравностойно положение, повишаване на здравната култура на уязвимите групи и на информираността по отношение на здравната система. Назначените медиатори трябва да се грижат също за утвърждаване на европейски практики и подходи за улесняване на достъпа до здравни услуги за уязвимите групи, за осъществяване на граждански инициативи и сътрудничество с държавни институции, местни и регионални власти, за утвърждаване фигурата на здравния медиатор, както на местно и национално ниво, така и в международен план, като ключова фигура в интеграционните политики.

Националната мрежа на здравните медиатори е учредена през 2007 година. Мрежата има национално покритие и е най-голямата организация в обществена полза в България, чиито членове ежедневно са на терен, в помощ на най-уязвимите групи от населението. Членовете на Мрежата са над 150 души – здравни медиатори, медицински специалисти, социолози, психолози, експерти в областта на интеграцията на етническите малцинства, общественици, обединени в една мисия – подобряване на достъпа и на качеството на здравните услуги за хората от уязвими общности.

Тази седмица по линия на обменните посещения, в район ,,Северен” на работна среща е бил областният координатор на Националната мрежа Фани Иванова, каза още инж. Ральо Ралев. Заедно с областния координатор, здравните медиатори са посетили Агенцията по социално подпомагане, Регионалната здравна инспекция, здравни заведения и други институции, с цел координиране на общите действия в посока здравна и социална превенция.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес