Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 експоната са в критично състояние след пожара в Музея на авиацията в Крумово

12 март 2016, 20:20 часа • 2807 прочитания

Пожарът е възникнал около 11.00 часа в хале, в което има експонати. В критично състояние са 5 експоната: „Лаз-7М”, два самолета „Албатрос”, недовършената възстановка на „ДАР-1” и „КБ-1 Пеперуда”. Това заяви директорът на Националния военноисторически музей доц. Соня Пенкова във връзка с възникналия днес пожар в Музея на авиацията в Крумово.

"Няма други пострадали експонати в музея, въпреки че имаше подобни публикации", посочи Пенкова.

"Няма никакви пострадали експонати от външната експозиция на музея", съобщи още тя.

Пожарът е овладян поради бързата реакция на пожарната и последвалите бързи действия на „Военна полиция”, посочи доц. Пенкова. "Колегите са в шок от ситуацията. За всички нас, както написахме и сайта си, музеят е нашият дом и за нас подобна загуба е огромна”, допълни тя.

По думите ѝ след като бъдат извършени необходими действия, ще бъде оповестена причината, довела до пожара. Доц. Пенкова уточни, че двамата служители, които са се опитвали до идването на Пожарната да овладеят ситуацията са прегледани, както от дошлата на място Бърза помощ, така и след това във ВМА – Пловдив. Физическото им състояние е добро, без изгаряния, макар и все още да се намират под влияние на силния стрес от случилото се.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес