Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Освещават утре новия стенопис в католическия храм в Плевен

03 октомври 2014, 11:25 часа • 13268 прочитания

В Плевен утре ще бъде осветен новият стенопис в Католическия храм "Дева Мария от Фатима". Информацията съобщи за БТА енорийският свещеник, отец Ярослав Барткиевич.

Във връзка със събитието е поканен архиепископ Януариуш Болонек от Полша, който заедно с епископ Петко Христов от Русе, ще извърши освещаването.

Новият стенопис е посветен на Непорочна Дева Мария и на Св. Франциск.

Всяка година на 4 октомври Католическата църква чества празник, посветен на Св. Франциск от Асизи, поясни енорийският свещеник. Това е най-известният светец в света. Той нарича птиците братя, луната сестра, затова днес е считан за покровител на еколозите, допълни отец Ярослав. Настоящият Папа Франциск е избрал Св. Франциск от Асизи за свой покровител.

Светата литургия в Католическия храм в Плевен ще започне от 15.00 ч. утре, а от 16.00 ч. - концертът "Аве Мария" с участието на Добрина Икономова от София.

Първият стенопис в плевенската католическа църква бе осветен на 17 май т.г.. Той е посветен на канонизацията на папа Йоан XXIII и папа Йоан Павел II. Храмът "Дева Мария от Фатима" вече има първият в Плевен професионален орган.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес