Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къщички за книги в Плевен дават редица възможности за четящите

21 октомври 2024, 15:13 часа • 311 прочитания

Къщички за книги са най-новото допълнение към зелените зони в централната градска част на Плевен. Едната е срещу Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец“, втората е до надписа „ПЛЕВЕН“, а третата - в района на Центъра за работа с деца в Градската градина. Инициативата за новите пространства за споделено четене и реализацията й е на Община Плевен и ПП ГЕРБ – Плевен и е по повод 1 ноември - Ден на народните будители.

Библиотеките на открито ще функционират на принципа „Вземи, прочети, и върни“. Всеки желаещ ще може да вземе книга и като я прочете - да я върне. Може да направи и замяна на книга - да вземе една, да остави друга. Няма значение как ще го направи – важното е да изяви своето желание да чете.

„Идеята ни е да мотивираме повече деца и млади хора да четат книги. Хартиеното издание, усещането да разлистваш страниците му е незаменимо, четенето е нашия прозорец към света“, се обърна към присъстващите кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов и остави в къщичката издание на „Шогун“ на Джеймс Клавел и „Гръцкото съкровище“ на Ървинг Стоун.

Народният представител Пламен Тачев остави в къщичката книгата „Времеубежище“ на Георги Господинов, своя принос даде и заместник-председателят на Комисията по култура и медии в Народното събрание Тома Биков, който предостави възможност на плевенчани да вземат и прочетат последната му книга „Българските контрареволюции и краят на идеологиите“. Свои книги оставиха и заместник-кметовете Маргарита Бахнева и Елина Димитрова, представители на Общинския съвет, служители от администрацията, журналисти и други граждани.

На този етап къщичките за книги в Плевен са три, но техният брой ще расте и такива ще бъдат поставени и на други места в града. Идеята е да има постоянно обмен на книги и хората да могат да се докоснат до повече литературни жанрове. Да прочетат повече книги, да се запознаят с повече автори, да получат повече знания. Защото четенето на книги винаги е полезно!

Още: Песента „Клетва“ звучи днес от часовника на площада в Плевен в памет на Кирил Маричков

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес