Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради скъсаната дига Перник остана без топла вода

08 май 2020, 11:25 часа • 3252 прочитания

Работата по укрепването на скъсалата се вчера дига на шламохранилището в Перник продължава, както и разследването на районната прокуратура какво е довело до аварията. Стана ясно обаче, че заради нея Перник остава без топла вода, съобщава БНР.

Вчера с утринта 30 души от няколко блока в пернишкия квартал "Калкас" бяха евакуирани заради инцидента. Хвостохранилището е собственост на ТЕЦ "Република". След аварията пети котел в ТЕЦ "Република" беше спрян и в момента перничани са без топла вода. Единственият котел, който е на газ и който досега се използваше само като резервна мощност и при аварийни ситуации, все още не е включен. Основната суровина с която работи ТЕЦ-ът, са въглищата.

Водата се е отекла в утайник, който има съоръжния, които с отвеждащи тръби са насочили водата към р. Струма, обясни кмета на Перник Станислав Владимиров. В резултат реката посивя

Екоминистерството проверява каква е степента на замърсяване на  Струма след скъсването на дигата. Очакват се резултатите от взетите проби на РИОСВ. Доброволци са направили обход до яз. Пчелина. Черната вода е стигнала до малко преди Радомир. Няма умряла риба, каза още Владимиров пред БНТ.

Първоначалните коментари са, че в тази вода единстветият примес е пепелта, която остава от изгарянето на въглища, така че не би трябвало да има опасност за здравето на хората.

Заздравяването на дигата ще продължи и днес, 8 май, съобщи директорът на "Топлофикация Перник" Любомир Спасов. Дружеството ще почисти и замърсените със сгурия терени.

Според кмета на пернишкия кв. "Калкас" Надка Павлова това трябва да стане възможно най-бързо, за да се предотврати бъдещо замърсяване на въздуха в Перник. В сряда вътрешният министър обясни, че няма опасност за населението.

"Това шламохранилище трябва да бъде по най-бързи начин рекултивирано. То ще бъде затворено. Върви се към бърза рекултивация и Топлофикация-Перник да премине към инвестиции в посока газифициране", каза Станислав Владимиров.

 

Директорът на ТЕЦ-Перник обясни, че дружеството има проект за ново шламохранилище в района на Кудин дол, което може да стане готово за три месеца, но по думите на Спасов документите се бавели по министерствата.

„Топлофикация Перник“ не е видяла признаци за свлачище при шламохранилището

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес