Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Строителна фирма даде рамо за кметски кредит от над 2 млн. лева

20 септември 2023, 17:25 часа • 22830 прочитания

Приятел (и фирмата му) в нужда се познават! В тази максима вярват все по-силно и по-силно в община Ковачевци. „Вера строй“ – една от любимите строителни фирма на кмета Васил Станимиров преди известно време му стана още по-любима, след като помогна на майка му Мария Йорданова да получи кредит за над 2 млн. лева!

„Аз на тебе - ти на мене“ или как се гради ползотворно (и доходоносно) приятелство между кмет и собственик на строителна компания.

Фирма „Вера Строй“ е еднолична собственост на Велин Велев. Като шеф на дирекция в Държавен фонд „Земеделие“ той бе разследван за изнудване на фермери от българската прокуратура и от европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Според обвинението тогава групата на Велев изнудвала кандидати по САПАРД и Програмата за развитие на селските райони чрез сключването на консултантски договори с определени фирми, една от които се управлявала от братовчед на Велин Велев. Още: Ще стане ли Ковачевци за пореден път жертва на изборен туризъм

След ярката си кариера в земеделието Велев започва да се занимава със строителство. До края на 2016 г. неговата „Вера Строй“ е спечелила цели три обществени поръчки в община Ковачевци на стойност 1 922 242 млн. лв. с ДДС.

Три години по-късно майката на кмета Станимиров и нейната фирма „Вели ав Хорсиз“ ЕООД решава да строи огромна свинеферма в село Ковачевци, но не й достигат средства. За целта се налага да изтегли кредит, чийто размер от над 2 млн. лева я задължава да осигури и поръчител.

Това обаче се оказва най-лесната задача, защото според Имотния регистър за такъв е посочен… Велин Велев и неговата „Вера Строй“. Също така за получаването на кредита е ипотекиран имот, собственост на „Вели ав Хорсиз“ ЕООД, разположен на площ от 14,067 декара в местността Герена, заедно с правото на строеж за построяване на свинеферма с разгъната застроена площ от 2212 кв. метра в с. Ковачевци.

А дали „Вели ав Хорсиз“ ЕООД реално не е на кмета Васил Станимиров, а майка му проформа я ръководи, може да си отговорите сами от данните, които самият той е подал пред КПКОНПИ. В тях ясно е описано, че той е солидарен длъжник по два договора за кредит на фирмата за милиони левове.

Детайли от трите поръчки на „Вера строй“

На 10.08.2016 г. е сключен договор за ремонт на местни пътища кам селата Косача, Светля, Сирищник и мах. Калайджийска на стойност 126 379 лв. с ДДС. За нея кандидатстват шест фирми, но при всички други са открити проблеми в техническите им предложения, с изключение на „Вера Строй“. При нея всичко е изрядно и получава максимален брой точки и е определена за изпълнител. Още: "От Ковачевци с любов": Строителна фирма спечели обект за близо 500 000 лв., кандидатствайки за друг

Предишният договор е за реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа на с. Ковачевци и главен водопровод село Ракиловци. Подписан е на 17.09.2014 г. за сумата от 1 488 862 лв. с ДДС. 

Справка в Комисията за защита на конкуренцията сочи, че поръчката е обжалвана от фирмата „Хидрострой“ АД на 10-ти септември, но по нея не е образувано производство. Разпореждането на КЗК за отказ да образува производство (т.е. да я проверява) е публикувано на 26-ти септември. Договорът обаче е бил сключен девет дена преди това. Още: Сигнал: Кметът на Ковачевци гони на улицата украинско семейство с болно дете

При последваща проверка АДФИ е открила три нарушения в тази процедура на Закона за обществените поръчки и едно – на Закона за публичните финанси. Тогава на кмета са съставени 3 акта за установяване на административно нарушение.  

 На 9-ти септември същата година общината подписва с „Вера Строй“ още един договор на стойност 307 000 лв. с ДДС. Той е за изграждане на екопътека „Поглед към девет планини“. 

За двете поръчки от 2014 г. в сайта на община Ковачевци не са публикувани нито протоколи, нито договори. В профила на купувача е налична само първоначалната документация за тях.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес