Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жителите на Дивотино протестират, нямат вода

12 септември 2019, 09:12 часа • 7204 прочитания

Жителите на пернишкото село Дивотино излязоха на протест заради поредното спиране на водата. В части на селото налягане няма, а аварии се случват постоянно, оплакаха се те пред репортер на BTV.

По думите на потърпевшите проблемът продължава с месеци, а кметът бездейства.

"Шест дни не сме имали абсолютно никаква вода. След това се пускаше на части, след това започна пак да се спира. Плащаме си водата само. Този месец ние е дошла сметка 34 лв. – откъде?”, каза една от пострадалите Лорета Димитрова.

Водоподаването в селото идва от Перник. В момента има голяма авария в довеждащия водопровод, което допълнително усложнява ситуацията, съобщи служителят на ВИК - Перник Антоан Йорданов.

Кметът на Дивотино Румен Сергиев призна, че има проблем с налягането във високите части на Дивотино.

"Дивотино няма проблем с доставката на вода, има проблем с вътрешната мрежа. Високите части са на резервоар, който при всяка една авария не може да се напълни. Проблемът трябва да се реши с цялостна подмяна на водопровода", обясни Сергиев.

По думите му в момента общината чака одобрение за реконструкция на мрежата. Преди това обаче ще се реконструира водния цикъл в Перник, което според кмета, трябва да стане до края на годината.

Нерешени проблеми с липсата на вода има и в няколко села край Своге. Жителите им многократно излизат на протест, решение на проблема им все още няма.

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес