Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Пазарджик продължава с озеленяването на града

24 октомври 2024, 18:06 часа • 433 прочитания

Община Пазарджик засади 42 червенолистни сливи по ул. "Никифор П. Константинов" и продължава със засаждането на още 80 дървета по бул. "Васил Левски" и ул. "Цар Калоян". Продължават усилията на общината за създаване на по-зелена и приветлива градска среда и по други улици в града.

"Засаждането на нови дръвчета по тротоарите на града не е просто естетически избор, а важна стъпка към подобряване на градската среда," коментира кметът на Община Пазарджик Петър Куленски. "Дърветата играят ключова роля в подобряването на въздуха и осигуряването на сянка, като по този начин регулират високите летни температури. Нашият избор на червенолистната слива е напълно съобразен с градските условия в Пазарджик."

Червенолистната слива е особено подходяща за градски условия, понасяйки прах, автомобилни емисии и други замърсители. Тя е устойчива на болести и вредители, а кореновата й система не представлява заплаха за инфраструктурата, като тротоари и подземни инсталации. Дървото достига среден размер (около 6-9 метра), което го прави идеално за засаждане по тротоари и булеварди.

"С новите засаждания ние се стремим не само да обогатим облика на града, но и да подобрим качеството на живот в Пазарджик, като създаваме условия за по-чист въздух и по-приятна среда за разходка," добави кметът Куленски.

Община Пазарджик не само залага на нови насаждения, но и планира поетапна подмяна на дървета, които са изгнили поради липса на поддръжка през годините.

"Всяка улица трябва да бъде зелена и уютна. Работим за Пазарджик, който да бъде град със зелени, приветливи улици, където хората могат да се разхождат с удоволствие.", споделя кмета.

Още: "За по-зелен и чист град": Община Пазарджик почисти река Марица (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес