Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отказаха акредитация на Лукашенко за Лондон

25 юли 2012, 11:30 часа • 471 прочитания

Организационният комитет на Олимпийските игри отказа акредитация на президента на Беларус Александър Лукашенко, съобщи в Туитър президентът на Олимпийския комитет на Русия Александър Жуков.

За официална реакция от Минск не се съобщава. Преди време Лукашенко се изказа негативно за Олимпийските игри в Лондон, като заяви, че те са политизирани и използва фразата „мръсна политика”. В същото време президентът поиска от атлетите на Беларус да спечелят колкото може повече медали и каза, че по-важно е не участието, а победата.

По отношение президента на Беларус и другите членове на правителството действат санкциите на Европейския Съюз, които забраняват достъп на тези лица на територията на Евросъюза. В началото на 2011 година президентът на Европарламента Йежи Бузек предложи допълнителни санкции срещу Беларус – забрана за спортистите да участват на Олимпиадата в Лондон и други големи състезания. Предложението беше направено след поредната победа на Лукашенко на изборите и разгонването на протестни акции на опозицията в Минск.

Освен другите длъжности, Лукашенко се явява и Президент на Националния олимпийски комитет на Беларус.

Редактор: Яна Баярова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес