Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

40% от българите ще гледат Олимпиадата

25 юли 2012, 12:01 часа • 319 прочитания

Олимпиадата се очаква с интерес от българските зрители. Това показва национално представително проучване на НЦИОМ, проведено в периода 9-17 юли 2012 г., съобщиха от националния център, предаде БГНЕС.

40% от интервюираните декларират, че със сигурност ще проследят надпреварата в Лондон от предаванията по телевизията. Други 36% споделят, че ще гледат, ако имат възможност. 24% пък заявяват, че не се интересуват от спорт и Олимпиадата не представлява интерес за тях.

53% от мъжете декларират, че със сигурност ще гледат предаванията от Олимпиадата, а други 35% посочват, че вероятно ще ги гледат. Едва 12% от мъжете не проявяват интерес.

И въпреки, че една трета от жените не се интересуват от Олимпиадата, повече се оказват дамите, които възнамеряват да гледат предаванията. 29% посочват, че със сигурност ще бъдат пред телевизионния екран, а 39% твърдят, че при възможност не биха се отказали да гледат предаванията от игрите.

Голям интерес към предстоящите олимпийски игри проявяват образованите българи, жителите на градовете-областни центрове, заетите в сферата на бизнеса и младите хора. По около половината от интервюираните в тези групи посочват, че ще гледат телевизионните предавания от Лондон.

Интересът към летните олимпийски игри надхвърля средния за страната и сред хората на възраст между 30 и 60 години.

По-слаб интерес към предаванията от летните олимпийски игри в Лондон заявяват респондентите над 60-годишна възраст, нискообразованите и бедните българи, както и жителите на селата и ромите.

Повечето българи имат изявени предпочитания към определени спортове, които са включени в програмата на летните олимпийски игри в Лондон. Едва 9% твърдят, че не предпочитат конкретен спорт и ще гледат всичко, което могат. Проучването открои зрителски интерес на българите към 21 вида спорт.

Интересът на българския зрител към предстоящата Олимпиада е подвластен на традициите, които страната ни има в отделни спортове, както и на завоюваните напоследък успехи. Леката атлетика е посочена на първо място от 37% от зрителите, следвана от волейбола, чиито телевизионни фенове на тази Олимпиада възлизат на 30%.

Отговорите на открития въпрос показват, че интересът към леката атлетика е фокусиран главно върху спринтовите бягания и скоковете – висок, дълъг и троен скок.

Почитатели на волейбола има по-често сред мъжете, сред високо образованите българи, сред столичаните и сред заможните хора.

Българските любителите на спорта ще следят с голям интерес и състезанията по художествена гимнастика – традиционно успешен и обичан спорт у нас. 14% (сред които преобладават жените) възнамеряват да гледат предаванията от олимпийската зала по художествена гимнастика, като интересът им видимо е повлиян от международните успехи на българските гимнастички напоследък. Художествената гимнастика ще бъде следена с повишен интерес и от възрастните хора, от образованите българи и от жителите на градовете.

14% от интервюираните споделят, че ще гледат предаванията по плуване, а 12% – по футбол. Особено голям е интересът към двата спорта сред зрителите, които споделят, че със сигурност ще гледат голямото спортно събитие. Една пета от трайната телевизионна аудитория на предстоящата Олимпиада са любители на футбола, а 16% – на плуването.

Плуването е предпочитан спорт от жените, от младите зрители до 39 години, от висшистите, от жителите на столицата и на големите градове. Футболът привлича най-много мъжете, хората на възраст до 60 години, представителите на бизнеса и жителите на столицата.

Други спортове, към които има значим зрителски интерес са: спортната гимнастика (8%), баскетболът (7%), вдигането на тежести (6%), борбата (5%), тенисът на корт (4%) и боксът (4%).

Редактор: Сияна Любомирова

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес