Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За дейността си диджеите трябва да имат уредени авторски права за музиката, която ползват

12 април 2023, 15:26 часа • 1615 прочитания

Хората, които професионално избират и пускат музика пред публика, така наречените диджеи, не изпълняват задължението си да заплащат лиценз за механично възпроизвеждане на песните от плейлистите си върху сървър или друго техническо устройство, позволяващо запис на файлове. Сумата е 320 лв. за цяла година, като има и възможност за заплащане за 3 или 6 месеца, в зависимост от периода, в който упражняват професионалната си дейност. Когато диджеите работят на трудов договор, възнагражденията се дължат от съответното юридическо лице - работодател.

Отстъпване на право за механично използване касае всички случаи, в които музикални произведения и свързани с тях литературни произведения се възпроизвеждат върху носител, в това число, но не само: CD, DVD, флашки, сървър или друго устройство, което позволява записване и съхраняване на файлове с произведения. В случай, че се правят ремикси, трябва да се уредят и т.н. синхронизационни права със самите правоносители. Тези параметри са вписани в новата тарифа за определяне на размера на възнагражденията за авторите на музика при извършване на такъв тип дейност, която е утвърдена от Министерство на културата в края на ноември миналата година.

Музикаутор продължава да полага усилия за въвеждане на справедливо и гарантирано възмездяване на труда на авторите. „Ощетяването на творците, при действащ над 30 години закон, е не само израз на обществената нагласа, но и на липсата на дебат за културната реформа в България. Не случайно във всички класации за интелектуална собственост, страната ни заема „престижните“ челни места по пиратство.“, подчерта Иван Димитров, изпълнителен директор на Музикаутор.

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес