Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само "Музикаутор" може да събира пари за авторски права на музика

25 март 2014, 15:29 часа • 42434 прочитания

С последните промени в Закона за авторските права и сродните права „Музикаутор” беше легитимирана като единствена организация, която е упълномощена да събира възнаграждения за публично изпълнение на музика – заведения, ресторанти, хотели и т.н. Това каза на пресконференция изпълнителният директор на „Музикаутор”, Иван Димитров, предаде Агенция "Фокус".

„Един от важните акценти днес е да обясним на ползвателя, че когато плаща авторски начисления на организацията ЕАЗИПА, той всъщност не се обръща към правилния адресат и тези пари не отиват за българския автор, според текстовете в закона”, каза още Димитров. По думите му, ако ползвателите бъдат подведени, те рискуват от една страна да платят двойно на една организация, която няма право да събира.

Това, че ние сме сключили договор с Youtube, означава, че ние сме припознати като международен партньор. Това, че ние сме сключили договор със Столична община при провеждането на концерти на нейна територия да се съблюдава спазването на авторско право, предполага, че институциите гледат на нас като на упълномощената организация да събира пари от концерти. В този ред на мисли е важно да се подчертае – "Музикаутор" е единствената организация и договори следва да се сключват с нея, заяви Димитров.

По темата говори и Магдалена Сотирова, управленчески партньор и съдружник в „Монте мюзик”. По думите ѝ порочна практика е общини в България, в договорите си, да задължават изпълнителите лично да изчистят авторските права. „За съжаление, много наши колеги не са запознати със своите права и се подписват под този договор. Не е редно държавата и представляващите я да се опитват да избегнат нещо, което е регламентирано в закона. Браво на Столична община, дано да я последват повече общини”, каза още Сотирова.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес