Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Многая лета" за началото на новия сезон на Музикалния театър

11 септември 2019, 14:09 часа • 2076 прочитания

С тържествен водосвет на сцената беше открит новия театрален сезон на Музикалния театър. „Нека вдъхновението ни съпътства и новия сезон да е по-добър от предходния изключително успешен за нас сезон!” - пожела директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова.

Отец Александър Лашков, който отслужи тържествения водосвет, пожела успешен и благодатен нов сезон на Музикалния театър и на Балет „Арабеск”. „Не е достатъчно да говорим на човека простичко,трябва да развълнуваме душата му. Изкуството, което правите, е наистина вълнуващо, голямо и носи силен етичен заряд!” – с тези думи отец Лашков благослови театъра и хората, които работят в него.

Музикалният театър ще посрещне официално публиката на 29 септември, неделя, от 17:00 – с концерта-спектакъл „ВЛЕЗ В МОЯ СЪН” в чест на 60-тия юбилей на своя главен диригент Юли Дамянов. През този сезон предстоят и други юбилейни концерти и на солисти на театъра.

За новия сезон театърът направи подобрения на седалките на балкона за по-добра видимост. Така зрителите ще могат да се наслаждават на любимите си постановки, дори и от последния ред на балкона.

На 26 септември Балет „Арабеск” открива новия си сезон с Гала вечер, представена на откриването на 35-тото издание на „Аполония”, където трупата на Боряна Сечанова получи Голямата награда на фестивала.

Първата премиера за новия сезон на Музикалния театър е през октомври на „ПРИЛЕПЪТ” от Йохан Щраус –син. За артистите и всички колективи на театъра предстоят усилени репетиции до премиерните дати на 20, 25,26 и 27 октомври 2019 година. Новата постановка на „Прилепът” се поставя 100 години след началото на първата й премиера в България през 1919 в тогавашния „Свободен театър”.

„Искаме да направим една премира, с която да поднесем подарък на нашата публика" - разкри при откриването на сезона Марияна Арсенова, която е и режисьор на новата постановка. "Публиката ще види класически прочит на пиесата и в същото време ще й поднесем и нещо ново. Това са не само младите артисти на театъра, които ще играят в нея, но и една изцяло нова визия, издържана с красота, с шега и с лекотата, с която се поставят всички оперетни заглавия на сцената на Музикалния театър.”

Навръх Нова година – на 31 декември Музикалният театър за пръв път ще посрещне публика със специално новогодишно издание на „Прилепът”. Най-популярната оперета на Краля на валса традиционно се играе във всички големи оперни и оперетни театри по света в навечерието на Новата година.

За първи път Музикалният театър ще има специална детска програма, в която от края на ноември до средата на декември ще се играят само детски спектакли - цели 13 на брой. През този период няма да има представления за възрастни. „Целта ни е не само да накараме малката публика да се почувства в един приказен свят, но и след време като съвсем зряла отново и отново да се връща в нашия театър” – разкри замисъла на детската програма директорът на театъра Марияна Арсенова.

През януари 2020 е премиерата на другото голямо заглавие от света на мюзикъла на сцената на Музикалния театър – „ЦИГУЛАР НА ПОКРИВА”. Режсьор на спектакъла е Небойша Брадич от Сърбия.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес