Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Мистерията на българските гласове" започва европейско турне

30 май 2019, 09:35 часа • 11140 прочитания

Прочутият български женски хор "Мистерията на българските гласове“ в края на май тръгва на поредното си турне зад граница. То започва на 30 май от Кутанс, Франция, на 38-то издание на джаз фестивала Jazz Sous Les Pommiers, чиито организатори в аванс определят участието на българките като едно от безспорните събития на проявата и където хорът ще сподели сцената с имена като Джошуа Редман и Рон Картър, пише БГНЕС.

От Франция съставът отлита за Испания, където на 1 юни в Барселона, с Лиса Джерард ще пее на един от най-влиятелните испански музикални фестивал Primavera Sound, в който участват и тазгодишната носителка на "Грами" Карди Би, Ерика Баду, Тейм Импала.

Следват концерти в Порто, Лисабон, Брага (4, 5, 6 юни) и в „Куийн Елизабет Хол“ в Лондон (7 юни). Лондонското участие е второто за състава в столицата на Великобритания за тази година. Турнето завършва с три концерта в Полша – Варшава, Вроцлав и Шчечин (10, 11, 12 юни).

Съставът представя най-новия си албум "БууЧииМиш" съвместно с Лиса Джерард, издаден през май 2018 г. Миксът между традиционен български фолклор и музикалните вдъхновения на звездата от Dead Can Dance, инструменталисти и бийтбокс се оказва изключително успешен. Публиките в различни държави ентусиазирано възприемат смелия експеримент на продуцента на проекта Бояна Бункова от „Шуберт Мюзик Пъблишинг“, осъществен музикално от композитора Петър Дундаков с добавени кавал, гъдулка, китара, контрабас и с участието на бийтбоксъра Skiller. Този микс вдига адреналина на най-различна като възраст и музикални предпочитания аудитория.

Първоначалните опасения как ще се приеме новаторският проект вече са зад гърба. „След като преживяхме изцяло позитивната реакция на зрители в Германия, Швейцария, Полша, Франция, Италия и Холандия, гледаме смело напред. Готови сме за нови предизвикателства. В това отношение много ни помагат самият хор и неговият диригент Дора Христова“, споделя Бункова.

Повече от 30 години продължава триумфалният поход на „мистериозните“ български гласове под това име, дадено им от швейцарския продуцент Марсел Селие. Седем концерта в три държави от началото на 2019 г. предхождаха началото на турнето във Франция, Испания, Португалия, Великобритания и Полша. Годината започна за „Мистерията на българските гласове“ в Лондон, продължи с участие в Пловдив със симфоничен оркестър и с две оперни изпълнителки и с гостувания в „Концертгебау“ – Амстердам и в Айндховен (Холандия). Последваха нови три участия на хора в България – в зала 1 на НДК в София, в Търговище и Лом.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес