Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Аз съм София" представя: Клавирен рецитал на София Меликян на 20 септември

06 септември 2024, 08:54 часа • 873 прочитания

Пианистка София Меликян, наречена още "изключително чувствителна изпълнителка, която винаги подчинява техническите аспекти на реториката... пицикато", ще се представи отново на българска сцена в програма на новия градски фестивала за култура и изкуство "Аз съм София", като част от програмата "София празнува 17-и септември".

С албума си и предстоящия концерт на 20 септември, под надслов Отдалечено присъствие, София Меликян представя програма от испански и френски произведения, отдаващи почит на Рикардо Винес (1875-1943) -  влиятелният каталонски пианист и второстепенен композитор, който винаги е бил запален по новата музика от съвременни композитори.

Снимка: Аз съм София

Още: Програма на REBEL REBEL by The Sea Edition на 6 и 7 септември

Коя е София Меликян?

Родена в Ереван, Армения, София Меликян започва своето музикално обучение в специалното училище "Чайковски" в Ереван при Анахит Шайбазян. Завършила е по-нататъшното си обучение в Кралската консерватория в Мадрид с Хоакин Сориано (завършила с отличие), Ecole Normale de Musique Alfred Cortot в Париж с Рамзи Яса (завършила с отличие) и Manhattan School of Music в Ню Йорк със Соломон Миковски. Други пианисти, които са били нейни ментори, са Брижит Енгерер и Галина Егиазарова.

Снимка: Аз съм София

Меликян редовно концертира по света и в нейната родна Армения, като солист и с оркестри с Арменския филхармоничен оркестър, Симфоничния оркестър на радиото и телевизията на Испания, Симфоничния оркестър на Кордоба, Симфоничния оркестър на Ванкувър, Симфоничния оркестър на Валенсия, Камерния оркестър на Нова Европа, Националния симфоничен оркестър на Куба, Испански национален младежки оркестър, Майсторски симфоничен оркестър, Кралска филхармония на Галисия, Симфония Торонто, под диригенти като Адриан Лийпър, Ярон Трауб, Нурхан Арман, Салвадор Бротонс, Хауме Сантоня, И-Чен Лин, Франсиско Валеро Терибас, Тигран Хахназарян.

Талантливата дама е победител в множество международни конкурси по пиано, изпълненията на Меликян са излъчвани от Националното радио и телевизия на Испания, Националното радио и телевизия на Армения, Националното радио на Каталуния, радиостанция Melbourne ABC Classic FM, радиостанция Chicago WFMT, Radio France, Deutschlandfunk Radio , френската телевизионна станция Mezzo, радиостанцията WDR 3 в Германия, радиостанцията WXQR в Ню Йорк и много други.

Още: Британците Temples идват за концерт в София през ноември

Снимка: Аз съм София

Скорошни акценти от изпълненията включват концерти в Карнеги Хол, Линкълн Център, Американското общество на Лист в Ню Йорк, Кенеди Център във Вашингтон, окръг Колумбия, Концертна зала България в София, Аудиториум Сантяго де Компостела в Испания, Muziekcentrum в Гент, Флаги в Брюксел, "Шопен+" Фестивал в Люксембург, Salle Cortot в Париж, Филхармонично дружество в Малага, Фестивал на испанската музика в Кадис, където тя изпълни премиерно произведения от единадесет жени композитори. Други забележителни сцени, на които тя е изпълнявала, включват Palau de la Música Catalana в Барселона, Palau de la Música във Валанс, Дворец на фестивалите в Сантандер, Монументален театър в Мадрид, Зала на Белградската филхармония, зала на Арменската филхармония, зала Jordan в Бостън, зала Izumi в Осака, операта в Гуанджоу в Китай, Kaufhaus във Фрайбург и много други.

Меликян има записани и два солови албума: "Women" с произведения от съвременни композиторки на IBS Classical, както и "Spanish Piano Music" с музика на Granados и Mompou на Etcetera Records. И двата диска получиха широко международно признание. (5* Classica, 10* Klassik Heute ; Златен диск "Melómano", 4* “Pizzicato”; препоръчано от "Der Tagesspiegel"). Следващият ѝ солов албум, посветен на Рикардо Винес, ще излезе през 2022 г.

Още: Броени дни до концерта на Андреа Бочели в София: Вижте кои ще са звездните му гости

Фотограф: Jaime Galera Pérez

Родена е в Ереван, Армения, но е израснала в Испания. Това я прави музикант с разнообразни културни влияния, обогатяващи нейната чувствителност и репертоар, като солистка и страстен камерен музикант. София Меликян развива своята концертна дейност предимно в Испания и по света. Тя си сътрудничила с артисти като: Амори Коейто, Гари Хофман, Торлейф Тедийн, Таня Бекер - Бендер, Силвия Симионеску, Лиз Берто, Ким Кашкашиан, Карен Узуниан, Филип Графин и др. Като член на бившето базирано в Ню Йорк Сима Трио, Меликян печели златен медал на Международния конкурс за камерна музика на Нова Англия в Бостън. Нейното новосформирано трио с цигуларя Дейвид Арутунян и виолончелиста Микайел Хахназарян наскоро издаде за британския лейбъл "Rubicon Classics" албум, включващ клавирни триа Op. 87 и 101 от Брамс. Компактдискът е първият том от поредица от записи, посветени на камерната музика на Брамс с пиано. Избрано за CD на деня от France Musique, то продължава да получава ентусиазирана международна преса.

София Меликян е в София по покана на фестивала, защото философията на "Аз съм София" е да обединява ценностите мъдрост (името на столицата), вяра, надежда и любов, като основополагащи принципи, които да съпътстват живота и развитието на град София. Към главните участници в събитията, освен безспорно познатите и обичани изпълнители, се присъединяват непознати и чаровни лица и многобройни именици от страната и чужбина, като пианистката от Армения, които празнуват. Цялата програма на фестивала и участниците, може да видите на: https://iamsofia.bg/.

Още: "Софийски музикални седмици" през септември отново с наситена концертна програма

Програма на рецитала

Програмата на клавирния рецитал е с произведения на:

Рикардо Винес:

Призрачен менует в памет на Морис Равел

Кринолин или Валсът по времето на Монтихо "за моя скъп Леон-Пол Фарг" 

Морис Равел:

Из сюита Miroirs (Огледала)

1. Noctuelles (Нощни пеперуди)

2. Oiseaux tristes (Тъжни птици, посветен на Рикардо Винес)

4. Alborada del gracioso (Зората на забавното) 

Деода дьо Северак:

Сюита "В Лангедок"

1. Vers le mas en fête (Към празнуващия чифлик)

2. Sur l’étang, le soir (На езерото, вечерта)

3. À cheval dans la prairie (На кон в прерията)

4. Coin de cimetière au printemps (На ъгъла на гробището през пролетта, посветено на Винес)

5. Le jour de foire, au mas (Панаирен ден на хората)

Хоакин Турина:

Mujeres Españolas (Испанки), Op. 17

1. La madrileña clásica (Типичното момиче от Мадрид)

2. La andaluza sentimental (Сантименталното момиче от Андалусия)

3. La morena coqueta (Тъмнокосата кокетка)

Програмата на фестивала ще присъства и в радиоефира на БНР, благодарение на изнесеното студио на Програма София. Част от събитието е видео поредицата "Многоликата София" - подкаст с водещата журналистка Лора Скорчева, която разговаря по нестандартни и интересни теми за града със своите популярни, непознати и забавни гости.

Събитието е част от програмата "София празнува 17-ти септември", която обединява партньорски организации и Общината в десетки прояви през септември, посветени на Деня на София и се осъществява с подкрепата на Столична община - Календар на културните събития.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес