Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зографски иска място в Топ 20 в Сочи и българка за гадже

07 февруари 2014, 18:46 часа • 24386 прочитания

Българският талант в ски скоковете Владимир Зографски се цели в Топ 20 на Зимните олимпийски игри в Сочи, които започват днес. Роденият на 14 юли 1993 година в Самоков състезател се надява подготовката му да е била достатъчно качествена, за да се представи във възможно най-добра светлина на шанцата в руския зимен център.

"Определено в момента ми е най-тежко, признава Зографски. - Доста усилено работихме с баща ми Емил Зографски, който е и мой треньор. През изминалата година направихме най-добрия сезон за българския ски скок и върху мен се стовариха сериозни очаквания и сериозна тежест. Аз не успях да издържа психически на натоварването и за съжаление все още не мога да събера мислите си. Надявам се да съм готов за игрите. Допълнителен адреналин има, и то в доста голяма степен. Все пак, говорим за два старта на 4 години и също така Олимпиадата е най-престижното състезание в света".

Покрай сериозната подготовка в спорта, на Владимир Зографски не му остава време за личен живот. Неотдавна той зарадва фенките си с новината, че си няма сериозна приятелка. Ски-скачачът ни живее и тренира в Австрия, но е категоричен, че красавиците от тази страна нямат шанс за сърцето му. "Искам момичето до мен да е българка, не е задължително да е от Самоков", казва той.

Специалната екипировка, с която Владимир Зографски се състезава, струва между 500 и 700 долара. "Всъщност, цената варира от 500 до 30 000 долара. И се сменя след максимум две състезания", обяснява той.

Преди дебюта му в ски-полетите на огромната шанца в словенския център Планица, близките му били много притеснени. "Баща ми щеше да припадне преди първия скок, спомня си той. - Излита се със 107 км/ч, лети се 17 секунди. Средната скорост на приземяване е от 165 до 170 км/ч. Преди това не спах два дни. Имах чувството, че идва краят на света за мен".

Владимир Зографски сериозно напредва в постиженията си, благодарение на бившия немски ски скачач Йоаким Винтерлих, който в края на 80-те години на ХХ век покровителства трикратният олимпийски шампион и двукратен световен първенец - Йенс Вайсфлог.

Зографски прави дебют на старт за европейската купа през януари 2005 година, когато е едва 12-годишен. Първото му участие в борбата за Световната купа е три години по-късно в Праджелато, където се класира на 43-о място. През 2009-а финишира на същата позиция в глобалната надпревара в Либерец. Няколко месеца по-късно Влади окупира 39-ата позиция на летните Гран При, които всъщност са кръг от Световната купа. До този момент това е най-доброто му класиране в световните серии.

В периода 2007-2011 участва на световни първенства по ски северни дисциплини, като на последното от тях, проведено в Отепаа (Естония) печели златен медал и става първият българин, направил това постижение.

През сезон 2010/2011 на стартовете за Световната купа прави блестящи скокове и печели 16-о място в Оберстдорф и 19-а позиция в Гармиш-Партенкирхен.

На 3 декември 2011г. Владимир Зографски завършва осми на кръг от Световната купа, проведен в Лилехамер, след като в първия си опит скача 94 метра, а във втория - 89,5. Така записва не само личен рекорд, но и най-големият успех в българските ски скокове за последните 20 години.

По този начин родният талант изравнява върховото постижение на друг известен български ски скачач и негов съименник - Владимир Брейчев, който на 4 декември 1989 г. заема същата позиция на състезанието в Тъндър Бей (Канада).

Преди началото на сезон 2013/2014 Зографски вече има 51 старта за Световната купа на сметката си. Дебютът му в старт за Европейската купа е през 2005-а, когато е само на 12 години. Личният му рекорд в скоковете е 213,5 м на шанцата в Планица, Словения.

ЗВЕЗДАТА:

Камил Щох води за Световната купа и иска злато от Сочи

Полякът Камил Щох е лидер във временното генерално класиране за Световната купа и се надява успехите досега да му помогнат да грабне и злато в Сочи. Щох е роден на 25 май 1987 година в Закопане. Има 6 скока на олимпийски игри. Има една световна титла. В състезанията за Световната купа е участвал 190 пъти, има 11 победи от общо 23 подиума. Преди да пристигне в Сочи Камил Щох спечели и двата старта за Световната купа във Вилинген, Германия.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес