Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"В България мъже бият жените си и не е наша работа. Но се гневим за хромозоми в бокса"

06 август 2024, 15:25 часа • 1356 прочитания

Мария Шаркова, адвокат по медицинско право, сподели своята гледна точка за придобилия широк отзвук казус с боксьорките Имане Хелиф и Лин Ю-Тин. Двете участнички в боксовия турнир на Олимпийските игри в Париж са обвинявани в това, че са мъже - нещо, за което все още няма публично оповестени доказателства.

Според Мария Шаркова българите се гневят повече на този казус, случващ се по телевизията, отколкото за домашното насилие у нас. Тя смята, че хората у нас трябва да са също толкова гневни и активни срещу мъжете, които бият жените си, колкото по казуса с двете боксьорки. Адвокатът по медицинско право иронизира това, че много хора в България са станали "специалисти по генетика".

Ето и мнението на Мария Шаркова, публикувано в профила ѝ във Фейсбук:

"Когато в България мъже бият (и убиват) жените си, малко хора се впечатляват. Даже не е наша работа, дори да се случва до главите ни, ей там в съседния апартамент.

Когато говорим за боксов ринг по телевизора обаче всички стават специалисти по генетика, започват да разбират от хромозоми и да отварят учебниците по биология от осми клас.

Социалните мрежи са плашещи с начина, по който насъскват хората да мразят други хора, само защото изглеждат по някакъв начин (дали жени имат по-мъжествен вид или мъжете женствен, дали някой не се е облякъл по вкуса на друг или нещо косата му е неподходящ цвят). Вече се стига до там да им проверяват хромозомите заради външния вид.

Actualno коментира: Странният случай с Имане Хелиф и "боксьорките-мъже"

Имане Хелиф

Няма никакви, никакви доказателства, нито достоверна информация, че двете боксьорки имат генетична аномалия, която води до необосновано предимство пред други спортистки, срещу които се състезават. Нито, ако има, е въпрос, който е редно да се коментира публично без тяхното съгласие, защото представлява чувствителна здравна информация. Как определени състояния влияят върху формата и възможностите на един спортист и дали го поставят в по-благоприятно положение, е въпрос, който следва да се анализира от специалисти, а отговорът не е толкова прост, нито еднозначен.

Както каза един приятел, ако искаме пълно равенство в спорта, трябва да се състезават един срещу друг само еднояйчни близнаци. То и в ските се състезават норвежци срещу китайци, очевидно предимството е на първите и от части заради гените им, но не чух никой да скубе коси от това.

Но отново ще кажа - и сега мъже бият жени. В домовете си. Бъдете толкова активни и гневни и когато това се случва."

ОЩЕ: Урок по хромозоми от професор: Не може да ти поникне хромозома с допинг

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес