Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сурово наказание за най-голямата звезда на руското фигурно пързаляне, Кремъл мрънка (ВИДЕО)

30 януари 2024, 06:53 часа • 2752 прочитания

Детето-чудо на руското фигурно пързаляне Камила Валиева официално беше наказано за 4 години, тъй като беше признато, че е употребило допинг. Това реши Спортният арбитражен съд. Валиева е втората жена, направила немислимото в женското фигурно пързаляне - да приземи успешно четворен тулуп: Историческо: Рускиня направи четворен скок на Олимпиадата в Пекин (ВИДЕО)

Наказанието

Освен забраната да се състезава, Валиева е лишена от всички свои успехи от 25 декември, 2021 година насам. Това значи 9 титли - включитено европейска титла, но най-важното е, че златният ѝ олимпийски медал от отборното състезание в Пекин през 2022 година също е отнет. Предстои да стане ясно ще бъде ли лишена Русия от победата си в отборното състезание.

Още: Как точно влияе на постиженията препаратът триметазидин от допинг пробата на фигуристката Камила Валиева

Причината за дисквалификацията на фигуристката е, че е използвала забраненото лекарство триметазидин, което се предписва за сърдечни проблеми. Лекарството засилва издръжливостта и подобрява циркулацията на кръвта.

В Русия недоволстват

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков нарече решението на политизирано.

"Ако има някакви механизми за обжалване и така нататък, разбира се, те трябва да бъдат използвани. Трябва да защитаваме интересите на нашите спортисти докрай", добави Песков пред един от рупорите на руската информационна пропаганда SHOT.

Още: "Фабриката за деца" на Етери Тутберидзе - какво не е наред с руското фигурно пързаляне (СНИМКИ)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес