Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Суниса Лий: Гимнастичката, която не се отказа въпреки всичко, и покори сцената в Париж

06 август 2024, 12:58 часа • 752 прочитания

Едва ли много хора са знаели коя е Суниса Лий преди Олимпийските игри в Париж, но днес тя се превърна в може би най-известната активна гимнастичка в света, която не се казва Симон Байлс. Но никой не знае, че до декември месец тя не можела да стане от леглото, а днес тя има три медала от френската столица. Представителката на САЩ в спортната гимнастика усеща свобода, когато е на сцената, която трудно може да опише. Разбира се, преди всяко съчетание чувства притеснение. Но е уникално как то се стопява в секундата, в която докосне познатата повърхност.

Невероятната борбеност на Суниса Лий 

В този момент звездата на американската гимнастика сякаш полита. Вродената ѝ ориентираност във въздуха - талант, с който дългогодишният ѝ треньор Джес Граба смята, че Лий може би просто се е родила - и безбройните часове, които е прекарала в дисциплината, превърнала се в нейна отличителна черта, ѝ позволяват да се отпусне. "За мен това е просто забавление", споделя тя. "Това е като да летиш там."

През по-голямата част от годината обаче Лий е до голяма степен приземена. Тя се бори с бъбречни заболявания, довели до големи колебания в теглото ѝ. В един момент олимпийската шампионка от Токио 2020 е наддала 45 килограма. През декември тя била "прикована към леглото".

Суниса Лий

Преди 3 години тя спечели бронз на греда, като се зарече да достигне върха на подиума в Париж. Тя не го направи, но в известен смисъл не може да ѝ пука по-малко. Бронзът, който спечели - за нейна собствена изненада - във финала на греда в неделя, беше в някои отношения толкова сладък, колкото всяко индивидуално отличие, което е постигнала в кариерата си, в която вече има шест олимпийски медала.

Не, тя не спечели злато. И все пак тя изпълни съчетанието си - нещо, което Лий не смята, че е направила достатъчно добре в Токио. Лий стоеше и аплодираше шампионката Немур по време на спечелената от нея златна серия, която е ослепителна смесица от артистичност и техническа прецизност. Може би защото оценява по-добре от всички какво е необходимо, за да изглежда нещо толкова сложно невероятно лесно.

Суниса Лий, която преодоля всичко и никога не се отказа

Така Лий се оказа равна, ако не и по-добра на тази, която беше в Токио. Тя и Байлс помогнаха на САЩ да се сдобият със злато в отборния финал, а два дни по-късно Лий продължи с трето място след Байлс и бразилката Ребека Андраде в многобоя, с което стана първата действаща олимпийска шампионка с медал на следващите игри след румънската икона Надя Команечи през 1980 г.

Суниса Лий

Токио завърши със слава, разбира се. Просто не беше непременно забавно. Ограниченията, въведени заради пандемията COVID-19, в комбинация с решението на Байлс да се откаже от участие в няколко финала, за да се съсредоточи върху психическото си здраве, създадоха донякъде странна атмосфера. Нещата в Париж се промениха значително. 

ОЩЕ: Трудно за вярване: Симон Байлс остана без злато в последните си финали в Париж

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес