Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След страхотно бягане: Ясна Петрова в топ 10 на Европа по крос кънтри

10 декември 2023, 15:13 часа • 6233 прочитания

Българската лекоатлетка Ясна Петрова завърши в топ 10 при девойките до 23 г. на Европейското първенство по крос кънтри в Брюксел. Ясна, която тренира и живее в САЩ, направи много силен финал на състезанието, за да завърши на престижната 10-а позиция от 74 стартирали момичета.

Ясна Петрова зае 10-о място на Европейското по крос кънтри

Единствената ни представителка при девойките до 23 години разпредели добре силите си по дистанцията от 7 километра, като в началото се движеше около 15-а позиция. Навлизайки в последния километър, Ясна бе значително по-свежа от момичетата пред себе си.

Атлетката направи много силен финал

Със силния си финал тя се пребори за място сред първите 10, финиширайки на 10-о място - на 28 секунди от бронзовия медал и на 2:02 мин. от златото, което бе спечелено след историческо бягане на британката Меган Кийт.

Меган Кийт

На снимката: Меган Кийт (Великобритания) - европейска шампионка за девойки под 23 г.

Историческото бягане на британката Меган Кийт

Меган Кийт се откъсна от самото начало и до края само увеличаваше преднината си пред останалите момичета. Тя отвори разлика от 1:23 мин. на втората Илона Мононен (Финландия) и 1:34 на Натали Бломквист (Финландия).

И Кийт, и Ясна започват от ориентирането

Преднината, с която Меган Кийт спечели пред останалите, е рекордна в историята на европейските първенства по крос кънтри. Любопитното е, че и Ясна Петрова, и Меган Кийт започват кариерите си в спортното ориентиране, а след това се насочват към леката атлетика. 

Преди състезанието Ясна Петрова заяви пред Actualno.com, че не иска да си поставя конкретна цел за класиране, но се надява да бъде удовлетворена от бягането си. Предстои участието и на още трима българи на Европейското по крос днес - Милица Мирчева и Девора Аврамова при жените и Иво Балабанов при мъжете.

ОЩЕ: Силно бягане от Иво Балабанов на ЕП по крос (резултати и на Милица и Девора)

Очаквайте още спортни новини за лека атлетика и бягане в Actualno.com!

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес