Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Щангистът Васил Господинов - 7-ми на Европейското в Грузия

13 април 2019, 16:07 часа • 4907 прочитания

Асеновградчанинът Васил Господинов се нареди седми на завършващото днес в грузинския град Батуми Европейското първенство по вдигане на тежести за мъже и жени. В категорията до 109 килограма европейският вицешампион от миналата година завърши изхвърлянето със 181 килограма. В изтласкването започна с успех на 215 килограма, след което съдиите не признаха опита му на 222 килограма. При третото си излизане на подиума Господинов не можа да вдигне 225 килограма. Така, асеновградчанинът остана шести във второто движение и седми в общото класиране с двубой 396 килограма, съобщава официалният сайт на Българската федерация по вдигане на тежести.

В група "Б" на същата категория младежкият олимпийски вицешампион от Буенос Айрес 2018 г. - Христо Христов завърши с двубой 376 килограма (172 килограма и 204 килограма), което му отреди 11-а позиция в крайното класиране на първенството. С представянето на Господинов и Христов завърши българското участие на Еврошампионата в Батуми.

„За първи път от години насам имахме възможност за нормална подготовка, без сътресения и резултатите са видими. Притежаваме много добри млади щангисти, те тепърва ще разкриват своя потенциал. Искам да поздравя медалистите, които направиха така, че българското знаме да се вее в залата в Батуми, а благодарение на Божидар Андреев чухме и родния химн. Щастлив съм, че българските щанги се връщат на победния път. Сега ни предстои много работа в битката за олимпийски квоти за Токио 2020 г. и за авторитетно представяне на Световното през септември в Тайланд,“ заяви от Батуми Неделчо Колев - председател на Българска федерация по вдигане на тежести.

С това състезание България завърши първенство в Грузия с общо осем медала, четири от които - златни и по два сребърни и бронзови. Само в двубоите нашите щангисти имат един шампион и двама вицешампиони, след като Божидар Андреев грабна злато в категория 73 килограма, преди това Ивана Петрова и Ангел Русев спечелиха сребро при най-леките.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес