Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С 28 олимпийски медала: Испанката, която записа името си редом до Майкъл Фелпс

03 септември 2024, 17:40 часа • 2133 прочитания

Мнозина определят Майкъл Фелпс за най-великия олимпиец на всички времена. Американският плувец спечели невероятните 28 медала от 4 различни издания на олимпийските игри преди да сложи край на кариерата си, като най-награждавания олимпиец в историята. Но неговото на пръв поглед недостижимо постижение бе изравнено само преди два дни от испанската плувкиня Тереза Пералес.

Несломимата Тереза Пералес, която спечели 28 олимпийски медала

След като спечели бронзов медал на 50 метра гръб на Параолимпийските игри в Париж, Пералес изравни рекорда на Майкъл Фелпс за 28 олимпийски медала. Макар американската легенда да е с 23 златни отличия, 3 сребърни и 2 бронза, докато в колекцията на Тереза са 7 злата, 10 втори меса и 11 бронзови медала, това по никакъв начин не обезличава постиженито на испанката. Това са 28 олимпийски медала, спечелени с много труд и постоянство, а начина, по който Пералес ги печели предизвиква само и единствено респект.

Тереза Пералес

През 1995 година 19-годишната Тереза е диагностицирана с невропатия и само за 3 месеца губи способността да движи краката си. Въпреки диагнозата си, тя продължава със спорта, като се състезава в клас S2 за хора с физически увреждания. Тя печели злато в Рио 2016, сребро в Пекин 2008 и Токио 2020 и бронз в Сидни 2000 и Атина 2004 на една от любимите си дисциплини - 50 метра плуване по гръб, на която ще спечели и рекордния 28-ми медал.  

След Параолимпийските игри в Токио през 2021-ва състоянието на испанката започна да се влошава. Самата тя признава, че е трябвало да направи много промени, дори да започне от нулата въпреки 20-годишния си опит в басейна. Но дори това не ѝ попречи да вземе отличие и от седмата си Параолимпиада. От Сидни 2000 до Париж 2024 испанката си тръгва с поне един медал от всеки параолимпийски турнир.

Историята на Тереза Пералес: Пример за силата на вдъхновението

Достигането на рекорда на Майкъл Фелпс изисква огромно постоянство. Тереза е рамо до рамо с американеца в Лондон през 2012-а, като дотогава и двамата имат по 22 спечелени медала. Тереза иска да изравни постижението му не просто заради историята. Медалът от Париж 2024 означава нещо повече за нея, защото в него в вплетена част от Айфеловата кула. А именно в ресторанта на тази невероятна забележителност преди 20 години съпругът ѝ предлага брак. Затова този медал е по-специален за нея.

Тереза Пералес

И въпреки, че малко вярваха, че това може да се постигне, 48-годишната Тереза направи немислимото. Самото класиране за Игрите бе успех за испанката. В квалификациите тя даде 6-то време, но треньорът ѝ Дарио Карерас не се осъмни дори за момент: "Ако има някой, който може да го направи, това е Тереза." И тя успя. С време от 1:10.95 минути Пералес изпревари само с две стотни италианката Анджела Просида, за да се пребори за бронзовото отличие. И с това да запише името си в историческите книги редом до това на великия Фелпс.

ОЩЕ: Атлети са принудени да върнат олимпийските си медали, защото се разпадат

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес