Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Провал за Владимир Зографски на малката шанца

08 февруари 2014, 19:33 часа • 26068 прочитания

Българската надежда в ски скоковете Владимир Зографски направи фалстарт на Олимпиадата в Сочи, като не успя да се класира за утрешния финал на ски скоковете от малка шанца. Влади определено се повлия психически и това му коства много. Така, след като и биатлонистите ни не се представиха убедително, днешният ден за България в Сочи се оказа неособено добър.

Общо 10 души се класираха по право за финала – първите десет за Световната купа като големите звезди Камил Щох, Грегор Шлиеренцауер и четирикратния олимпийски шампион Симон Аман, а 51 трябваше да се борят за общо още 40 места в последния етап на състезанието на малката шанца, сред които и нашият Владимир Зографски. Влади скочи 89 метра, като в най-високата фаза на летежа се разклати, опита се да коригира и донякъде се справи, но определено това повлия на оценките за стил. За сравнение на тренировките най-добрият резултат на Зографски беше 96 метра.

В крайна сметка българинът получи 97,8 точки, което му отреди 44-то място. Освен Зографски, слаба квалификация направи и легендата Яне Ахонен. Финландецът също скочи само 89 метра, но с далеч по-стабилна и елегантна летежна фаза, което се оказа решаващо за влизането му на финал. Ахонен завърши квалификацията на 27-мо място.

На малката шанца олимпийски шампион от Ванкувър е Симон Аман, известен и с прякора си Хари Потър заради невероятните му скокове през годините.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес